« Film
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
70 NA LEĐIMA

Robert De Niro ne bi u mirovinu

Sa 70 godina Robert De Niro je traženiji nego ikad, Filmove snima kao na traci, ali obožavatelji ga najviše pamte po filmovima nastalim u suradnji s Martinom Scorsesejem

De Niro u kultnom Taksistu
De Niro u kultnom Taksistu (Arhiva)
Više o

Martin Scorsese

,

najbolji filmovi

,

Robert De Niro

,

Travis Bickle

Otkako je u 90-tima počeo snimati uglavnom komedije, Robert De Niro ima posla napretek. Oni koji poznaju samo ovaj dio njegove karijere, s uspješnim blockbusterima poput "Dozvole za brak" ili "Analiziraj ovo" su međutim uskraćeni za De Nirove najbolje uloge, nastale prije ovog razdoblja i to u filmovima koji su odavno ušli u povijest.

Fizička i psihička priprema

Posljednji u nizu filmova prve faze stvaralaštva Roberta Anthonyja De Nira, rođenom prije točno 70 godina (17. kolovoz) u New Yorku, ujedno predstavljaju i cezuru u njegovoj filmskoj karijeri. "Vrućina" redatelja Michaela Manna i "Casino" Martina Scorseseja snimljeni su 1995. i predstavljaju vrhunac svega onoga čime je De Niro posljednjih desetljeća oduševljavao ljubitelje filma diljem svijeta: uloge osoba s ruba društva, nagriženih životom ili psihozama i neprilagođenih samaca.

Od uloge u "Kumu II", preko "Lovca na jelene" pa do "Pobješnjelog bika", De Niro je nizao uspjehe koji su mu na kraju podarili titulu najvećeg glumca svoje generacije. Za većinu svojih uloga De Niro se pripremao ne samo intelektualno nego i fizički i to do krajnjih granica. Za ulogu boksača Jakea La Motte u Scorsesjevim "Pobješnjelom biku" De Niro se udebljao (pa opet skinuo) 30 kilograma. Talijanski redatelj Sergio Leone je glumca talijansko-irskog podrijetla nazivao "Kameleonom".

Suradnja sa Scorsesejem, s kojim De Niro dijeli i iste njujorško-talijanske korijene, jedna je od najplodnijih suradnji u novijoj povijesti filma. Iako je svoj prvi veliki uspjeh doživio ulogom mladog Don Vita Corleonea, u filmu Francesa Forda Coppole "Kum II", i iako je u karijeri igrao u preko 80 filmova, ipak su Scorsesijevi filmovi poput "Taksista", "Pobješnjelog bika", "Rta straha" ili "Casina" ti koji su De Niru priskrbili status bezvremenske zvijezde.

Uloga vijetnamskog veterana Travisa Bicklea u "Taksistu" koji se usred velegradskog pakla kreće na rubu ludila ni nakon 40 godina nije izgubila na intenzitetu i uvjerljivosti. De Niro se uspješno okušao i iza kamera i to redateljskim prvijencem "Na ulicama Bronxa" te "Dobrim pastirom".

Za mirovinu prerano

Na mirovinu De Niro ni sa 70 ne pomišlja. "Dobro, možda ću se tu i tamo sjesti i u miru popiti kavu. Ali ni ne pomišljam na mirovinu. Zašto bi prestao raditi nešto što mi pričinjava zadovoljstvo", rekao je De Niro prije koju godinu u razgovoru za mjesečnik Esquire. A posla ima više nego dovoljno. I to ne samo glumačkih. Nakon napada na New York 2001.

De Niro je u svojoj četvrti Manhattana Tribeca, osnovao istoimeni filmski festival koji je postao nezaobilazna stanica međunarodnog filma mimo mainstreama. De Niro je bio i ostao vjeran četvrti u kojoj je rođen i u kojoj je odrastao. Festival Tribeca je osnovao kako bi oživio donji dio Manhattana koji je nakon napada 2001. proživljavao tešku krizu. Osim svoje ljubavi prema New Yorku, o privatnom životu slavnog glumca se ne zna mnogo. No mediji ipak prije dvije godine nisu propustili zabilježiti vijest da je De Niro postao otac i to po peti put
.

Piše: N. Kreizer/DW
18.08.2013. 19:01:00
Novi komentar
nužno
nužno