« Zdravlje
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
ZANIMLJIVO

Rizik za bolesti srca ovisi o krvnoj grupi

Osobe s krvnim grupama A, B ili AB imaju veći rizik za bolesti srca nego osobe s krvnom grupom 0

Izgleda da je najbolje imati krvnu grupu 0
Izgleda da je najbolje imati krvnu grupu 0 (Shutterstock)
Više o

rizik

,

smrt

,

srčane bolesti

,

krvna grupa

Krvna grupa prilično određuje neke moguće zdravstvene probleme, pa iako su dijete "prilagođene" krvnih grupama znanstvenici proglasili neutemeljenima, rizici za bolesti su stvarni i nezgodni.

Tako je istraživanje provedeno u Iranu na preko 50 tisuća ispitanika tijekom 7 godina pokazalo da ljudi s krvnom grupom 0 imaju najmanji rizik za bolesti srca i općenito smrt zbog problema sa zdravljem. 

Pokazalo se kako osobe s krvnim grupama A, B ili AB imaju prosječno 9% veći rizik za smrt od posljedica poteškoća sa zdravljem nego osobe s krvnom grupom 0.

Ispitanici iz prve skupine su imali prosječno 15% veći rizik za smrt od posljedica bolesti srca nego njihovi vršnjaci s krvnom grupom 0, piše časopis BMC Medicine.

Uz to, ispitanici s krvnim grupama A, B ili AB su imali prosječno 55% veći rizik za smrt od raka želuca u odnosu na ispitanike s krvnom grupom 0.

Znanstvenici napominju kako na dobivene rezultate nisu utjecali čimbenici poput spola, dobi, pušenja, socioekonomskog statusa ili etničkog podrijetla.

20.01.2015. 17:45:00
Novi komentar
nužno
nužno