« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
BITKA NA POMOLU

Rick Perry je Anti-Obama

Unatoč pobjedi Michele Bachman u Iowi i drugom mjestu Rona Paula, republikanci upiru prstom u Ricka Perryja kao protivnika Obami na sljedećim izborima

Rick Perry je favorit republikanaca
Više o

Barack Obama

,

Mitt Romney

,

američki predsjednički izbori

,

Ron Paul

,

Rick Perry

,

Anti Obama

Već i sam nadimak koji su mu podarili mediji govori dovoljno o političkom usmjerenju teksaškoga guvernera. Razlike između "Anti-Obame" Ricka Perryja  i aktualnog američkog predsjednika ne mogu biti veće. Tamo gdje Obama želi više države Perry želi manje, poreze koje bi Obama povećao, Perry bi smanjio. Stoga i ne čudi da se Perryju već sad, usprkos jakoj konkurenciji unutar republikanskog tabora, pridaju veliki izgledi za kandidaturu na sljedećim predsjedničkim izborima u SAD-u.

Teksaškiji od Busha

Trenutno je najizgledniji republikanski kandidat za utrku za Bijelu kuću Mitt Romney. No on je za mnoge preblijed kandidat s nedovoljno iskristaliziranim političkim profilom. Da nema radikalno konzervativne zastupnice u Kongresu Michele Bachmann republikanska utrka za kandidata bi, kako je to primijetio jedan komentator CNN-a, izazivala zijevanje. Mnogi promatrači su jedinstveni u ocjeni da će ulazak Perryja, koji je ovog vikenda (14.8.) nakon dugotrajnog nećkanja napokon objelodanio zanimanje za kandidaturu, u republikansku kampanju unijeti malo života.

Perry je na mjesto guvernera Teksasa došao nakon što je George W. Bush preselio u Bijelu kuću. No Perry u svemu želi biti "teksaškiji" od svoga prethodnika i njeguje svoj imidž do najsitnijeg detalja. To počinje s izraženim južnjačkim dijalektom kojeg se ne odriče ni u jednom trenutku, preko stila hoda a lá John Wayne pa sve do fanatične zaljubljenosti u oružje od kojeg se ne odvaja čak ni tijekom jogginga.

Teksas kao model za SAD

Kako bi mogla izgledati utrka za sljedećeg američkog predsjednika 61-godišnji Perry je pokazao i prilikom svog prvog govora u kojem je Obamu prozvao "gubitnikom" na čelu "bezglavog i rasipnog" vodstva u Washingtonu. Njegova politička doktrina je jednostavna: država se smije što je moguće manje uplitati u život građana i prije svega gospodarstva i tada će se sve srediti samo od sebe. I u ostalim područjima Perry zastupa ideje koje su glazba za uši ultrakonzervativnog republikanskog krila, pokreta nazvanog Tea Party. I upravo taj aspekt bi mogao odigrati ključnu ulogu u izboru novog republikanskoga kandidata.

Mitt Romney je za teapartyjevce u mnogim pitanjima, poput odnosa prema pobačaju ili regulaciji zdravstvenog sustava, preblag i preliberalan. Bivši pilot američkog vojnog zrakoplovstva iz Teksasa je naprotiv "konzervativac u svom najčišćem obliku" kako to prenose mediji. Perry osim toga u Teksasu provodi nešto što je "Washington Post" nazvao "platonskim idealom republikanskog modela gospodarskog rasta": niski porezi, minimalno uplitanje države i ograničena javna služba.

Teksas se uz jedan od najnižih poreza na prihod može pohvaliti i najvećim rastom broja novih radnih mjesta. No teksaška bajka ima i drugu stranu medalje: Teksas ima jednu od najviših stopa siromaštva u SAD-u, javne škole su u katastrofalnom stanju, vrlo mali broj stanovnika posjeduje zdravstveno osiguranja a južnjaci su među prvima i po stupnju zagađenosti prirode. Stoga mnogi smatraju da će Perry imati poteškoća svoj teksaški model prodati i ostatku SAD-a.

Piše: N. Kreizer / DW
14.08.2011. 18:12:00
Novi komentar
nužno
nužno