« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
"AMERIČKA BAŠTINA NEREDA"

Richard Holbrooke počeo obilazak Pakistana i Afganistana

Američki izaslanik za Afganistan i Pakistan posjetiti će glavna bojište "rata protiv terorizma" u regiji.

Richard Holbrooke
Richard Holbrooke (Corbis)
Više o

Indija

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

Pakistan

,

Richard Holbrooke

,

Al-Kaida

Osim Islamabada i Kabula Richard Holbrooke će posjetiti i Indiju, starog pakistanskog suparnika, budući da su se veze između dviju susjednih nuklearnih sila naglo pogoršale nakon teorističkih napada pakistanskih islamista u Mumbaiju potkraj studenoga.

Na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu u nedjelju taj je diplomat, poznat po svojoj "iskrenosti", bio zapažen zbog izjave da će sukob u Afganistanu biti "puno teži nego u Iraku".

"Nikad nisam vidio ništa slično neredu koji smo baštinili" u Afganistanu, dodao je diplomat vičan osjetljivim situacijama, tvorac Daytonskog mirovnog ugovora kojim se 1995. završio rat u Bosni.

Zemlje u susjedstvu s Afganistanom "dio su rješenja", dodao je u Muenchenu, ocijenivši da je "stanje u Pakistanu užasno".

Toj je zemlji "potrebna pomoć, suosjećanje i potpora međunarodne zajednice", zaključio je.

Američki predsjednik Barack Obama koji Afganistan, gdje 36.000 američkih vojnika čini više od polovice međunarodnih snaga, smatra glavnim bojištem u "ratu protiv terorizma", povjerio je Holbrookeu zadaću da "koordinira" cjelokupnu politiku nove administracije u Afganistanu.

Američki izaslanik će se, među ostalim, sastati s pakistanskim predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem i premijerom Jusufom Razom Gilanijem, priopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova.

Holbrookov put događa se u času kad američke snage u Afganistanu zadnjih mjeseci pojačavaju svoje raketne napade na pripadnike Al-Kaide u zabitnim planinskim područjima na pakistanskom sjeverozapadu, zbog čega je Islamabad javno prosvjedovao, ali bez uspjeha. (hina/metro-portal)

09.02.2009. 22:18:26
Novi komentar
nužno
nužno