« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
u petoj brzini

Ubrzava se završetak pregovora s EU

Hrvatska radi punom parom na zatvaranju poglavlja i otvaranju blokade, boreći se s rokovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Europska unija

,

EU

,

MVPEI

,

Hrvatska u EU

,

Mario Dragun

,

Ollio Rehn

Hrvatska se, pošto je ispunila sva mjerila za otvaranje pregovaračkih poglavlja, sada usredotočila na ispunjenje mjerila za zatvaranje tih poglavlja i uklanjanje duge blokade kako bi završila pristupne pregovore s EU-om, izjavio je za Hinu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

"Intenzivno radimo na ispunjenju svih postavljenih mjerila za zatvaranje poglavlja", rekao je Mario Dragun, reagirajući na izjavu visokog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da bi Hrvatska mogla završiti pregovore u prvoj polovici sljedeće godine.

Po njegovim riječima, "domaća i inozemna javnost dobro je informirana o razlozima naše duge blokade, na uklanjanju koje se intenzivno radi".

"Međutim, dinamika dovršenja pregovaračkog procesa ne ovisi samo o uspješnosti ostvarenja reforma u Hrvatskoj već i o brzini uklanjanja te blokade", poručio je Dragun.

Rehn je u srijedu u Bruxellesu izjavio da bi Hrvatska mogla završiti pristupne pregovore u prvoj polovici sljedeće godine ako ispuni potrebne uvjete, izostavivši prvi put u svojim nastupima kraj ove godine kao mogući rok za završetak pregovora.

"Ako Hrvatska ispuni postavljena mjerila, posebice u pravosuđu i u suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu i ako se granično pitanje sa Slovenijom uskoro riješi, mogli bismo zaključiti pristupne pregovore u tijeku prve polovice sljedeće godine. Nadam se da će to biti slučaj", rekao je Rehn u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta.

Rehn je do sada uvijek spominjao kraj 2009. kao mogući rok za dovršetak pregovora, što je i predviđeno i uvjetnim vremenskim rasporedom o završetku pregovora s Hrvatskom, koji je Komisija objavila u jesen prošle godine.

Najavio je da će Europska komisija svoje godišnje izvješće o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata ove godine objaviti oko dva tjedna prije nego je uobičajeno, polovicom listopada, jer mandat sadašnje Komisije istječe 31. listopada. Tada će moći dati i pouzdanije ocjene o napretku u nekim kritičnim područjima, poput pravosuđa i brodogradnje, dodao je.

Izvor: Hina

02.09.2009. 17:49:44
Novi komentar
nužno
nužno