« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Samuel Žbogar:

Još mnogo posla u pregovorima s Hrvatskom

U traženju rješenja otvorenih pitanja s Hrvatskom učinjeno je puno, ali nas očekuje još mnogo posla

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jurica Galoić / CROPIX)

Izjavu je dao slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, koji je na redovitoj konferenciji za novinare komentirao zadnjih mjesec dana koji je protekao u traženju rješenja za otvorena pitanja s Hrvatskom tzv. tihom diplomacijom koja je na razini ministarstava uslijedila nakon susreta premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor u Trakošćanu potkraj srpnja.

"Ocjene da bi se rješenje moglo naći idućih tjedana pozitivan su poticaj, ali je teško reći koliko će tjedana biti potrebno", rekao je Žbogar.

"Mnogo je posla učinjeno samim susretom na razini predsjednika vlada potkraj srpnja i u proteklu je mjesecu napravljeno mnogo, ali nas čeka još puno posla", rekao je Žbogar o radnim razgovorima koji se obavljaju između ministarstava vanjskih poslova i svojem susretu s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem na Bledu na međunarodnoj konferenciji o globalnoj krizi u nedjelju i ponedjeljak.

Napredak je postignut u stvaranju pozitivna ozračja i jačanju povjerenja, o čemu svjedoče i susret ministara vanjskih poslova dviju država na Bledu te razgovori premijera Pahora i premijerke Kosor u Gdansku u utorak, ocijenio je Žbogar.

"Idemo u pravom smjeru, ali nas očekuje još mnogo posla i teško je u postotcima reći koliko smo se uskladili. Mislim da se ne treba žuriti i ne želim ocjenjivati koliko je stvari usklađeno", rekao je Žbogar na konferenciji za novinare u Ljubljani.

"Važno je da se dogovaramo i tražimo rješenja koja će koristiti objema stranama da iziđu kao pobjednice. Slovenski pregovarači ravnaju se po slovenskim interesima i u tom okviru traže rješenja", izjavio je Žbogar. "Dajmo priliku diplomaciji i dajmo joj potrebno vrijeme", rekao je Žbogar, ne želeći reći kad bi pregovori na sadašnjoj razini mogli biti zaključeni i koliko je stvari u dosadašnjim susretima usklađeno.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u utorak u Gdansku da bi se prijedlog rješenja otvorenih slovensko-hrvatskih pitanja mogao postići idućih tjedana, a hrvatska je premijerka Jadranka Kosor rekla da je do sada usklađeno 95 posto pitanja te da još treba dovršiti detalje. Žbogar je rekao da takve izjave shvaća kao poticaj ministrima vanjskih poslova da se stvari riješe, no nije želio govoriti o rokovima.

Sadašnje jačanje povjerenja u odnosima s Hrvatskom nakon nastupa premijerke Kosor treba iskoristiti i nadamo se da ćemo to uspjeti i o tome uskoro obavijestiti politiku i javnost, rekao je Žbogar.

Dodao je da će se s hrvatskim kolegom Jandrokovićem sastati idući tjedan na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država EU-a u Stockholmu. Vrijeme za planirani drugi susret premijera Pahora i premijerke Kosor u Sloveniji koji su najavili u Trakošćanu još nije dogovoreno, rekao je novinarima Žbogar.

Izvor: Hina

02.09.2009. 19:58:40
Novi komentar
nužno
nužno