« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina
PUTOVANJA BUDUĆNOSTI

Revolucija zelenog prijevoza sa sunčanim krilima

Obnovljivi izvori energije inspirirali su dva specifična protitpa – uskoro možemo očekivati solarni zrakoplov i solarni brod

(MWN)
Više o

solarna energija

,

obnovljivi izvori energije

,

Solar Impulse

,

PlanetSolar

,

Claude Michel

,

Raphaël Domjan

,

Gérard d'Aboville

,

solarni zrakoplov

,

solarni brod

Njihov jedini pogon je Sunce. To je zajednička crta dva inovativna švicarska projekta koji bi do 2011. godine trebali prihvatiti izazov puta oko svijeta koristeći isključivo energiju naše 'sretne zvijezde'. Solar Impulse i PlanetSolar imena su koja bi uskoro trebala postati ambasadori revolucije 'zelenog prijevoza' zrakom i morem.

Solar Impulse

"Bez goriva, bez ispušnih plinova i drugih oblika zagađenja" ja moto projekta Solar Impulse, zrakoplova koji leti pogonjen isključivo solarnom energijom. Tijekom dana...ali i noći jer njegova 60 metara dugačka krila, što je ravno Airbusu A340, prekriva 200 kvadratnih metara solarnih ćelija. Tijekom sunčanog vremena proizvedena električna energija pogoni njegove motore, dok se višak energije turbinama u isto vrijeme usmjerava u punjenje akumulatora. To je, pojednostavljeno, način na koji Solar Impulse leti i danju i noću, a približava ga i granici besprekidnog leta.

Taj prototip razlikuje se od dosadašnjih sličnih projekata prvenstveno svojim 'ljudskim dimenzijama', kaže Claude Michel, voditelj partnerske grupe Solvay-Solar Impulse. Zrakoplov Solar Impulse za razliku od ranijih solarnih letjelica ima pilota. Ključna stavka potrebna za prijevoz čovjeka je težina: "Kada nemate mnogo energije morate ju štedjeti. Uzmite u obzir da jedan kilogram manje u zrakoplovu znači godišnju uštedu od 144 litre goriva, odnosno 500 kilograma CO2", kaže Claude Michel.

Prvi pokusni let ovog prototipa trebao bi se odviti do kraja ove godine, a 2011. Solar Impulse bi trebao postati prvi solarni zrakoplov koji će krenuti na put oko svijeta. Prototip je trenutno u mogućnosti prevesti samo pilota pa nije namijenjen za komercijalnu uporabu, ali kao takav bi lako mogao biti korišten za meteorološka i slična istraživanja i nadgledanja, objašnjava Claude Michel za kojega je poruka Solar Impulsea jednostavna: "Uz uvjerenje, trud i tehnologiju moguće je izgraditi budućnost bez fosilnih goriva."

PlanetSolarPlanetSolar

Jednak optimizam za 'zelena rješenja', istraživanja i tehnološki napredak je baza projekta PlanetSolar. To je 30 metara dug i 35 metara širok katamaran prekriven s 470 kvadratnih metara solarnih ćelija.

"Tehnologija i znanje koji čovjeku omogućuju život u skladu s prirodom već su nam pristupačni. Moramo svijetu pokazati kako rješenja postoje, funkcioniraju i ekonomski su isplativa", kaže švicarski nautičar Raphaël Domjan, pokretač projekta PlanetSolar.

Katamaran koji se od siječnja gradi u njemačkom Kielu bit će porinut na Hamburg Port Festivalu u ožujku 2010. godine, a nakon turneje po europskim lukama PlanetSolar će se zaputiti na svjetske oceane. Uz Raphaëla Domjana na palubi prototipa stajat će poznati francuski nautičar Gérard d'Aboville, prvi čovjek koji je sam preveslao Atlantik, a zajedno će obilaziti luke svih kontinenata s ciljem podizanja razine svijesti o isplativosti i mogućnostima koje pružaju obnovljivi izvori energije. S tim plemenitim ciljem na umu valja im poželjeti mirno more i mnogo sunca!

Informacije i novosti o razvoju projekata možete pronaći na službenim stranicama Solar Impulsea i PlanetSolara.

Piše: Nadia Loddo/Metro World News - Paris
24.06.2009. 14:59:43
Novi komentar
nužno
nužno