« Film
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
HRVATSKI KLASICI

Revija hrvatskog filma prvi put u Rimu

Odabrana su filmska djela snimana od 1944., od filma "Lisinski" Oktavijana Miletića, do filmova iz ovogodišnje filmske produkcije

Kino
Kino (Shutterstock)
Više o

filmski festival

,

hrvatski film

,

'Ta divna splitska noć'

,

hrvatski filmovi

Revija hrvatskog filma na kojoj će se hrvatska kinematografija predstaviti s 21 filmom, od hrvatskih filmskih klasika do najnovijih ostvarenja, održat će se u Rimu od 11. do 14. studenoga.

Prvi će put talijanska publika imati priliku upoznati najzanimljivija i najuspješnija djela hrvatske kinematografije u poznatome talijanskom kinematografskom centru "Trevi", u neposrednoj blizini Fontane di Trevi.

Organizatori revije su Metafizika d.o.o i Arte di Tannai, u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom - Hrvatskom kinotekom, Centro Sperimentale del Cinema, Cineteca Nazionale te hrvatskim veleposlanstvom u Rimu.

Odabrana su filmska djela snimana od 1944., od filma "Lisinski" Oktavijana Miletića, do filmova iz ovogodišnje filmske produkcije - "Poplava" Gorana Devića iz 2010., kratkometražnog filma "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića iz 2009. te njihova zajedničkog ostvarenja - filma "Crnci" iz 2009.

Prikazat će se veliki hrvatski filmski klasici kao što su "Lisice" Krste Papića iz 1969., "Rondo" Zvonimira Berkovića iz 1966., "H-8" Nikole Tanhofera iz 1958. te najgledaniji hrvatski film "Tko pjeva zlo ne misli" Krešimira Golika iz 1970.

U odabiru su i filmovi "Ritam zločina", "Kako je počeo rat na mom otoku", "Dečko kojem se žurilo", "Ta divna splitska noć", "La strada" te film "Volim te". Talijanska publika vidjet će i "Tri ljubavne priče", "Prljavi mali mjehurići", "Metastaze" te "Trg 20. stoljeće na filmu".

Crtani film predstavljen je važnim djelima hrvatske kinematografije - filmom "Surogat" Dušana Vukotića iz 1961., filmom "Maestro Koko" Zlatka Grgića iz 1968. te jednim filmom iz čuvene serije djela o profesoru Baltazaru "Drama oko cvijeća" iz 1977. Ante Zaninovića.

U sklopu Susreta s hrvatskim filmom u Rimu održat će se i okrugli stol o hrvatskoj kinematografiji na kojem će sudjelovati: Goran Dević (redatelj), Carmen Lhotka (pročelnica Hrvatske kinoteke), Sanja Ravlić (odgovorna za razvoj, Hrvatski audiovizualni centar) i Sergio Germani Grmek (povjesničar i filmski kritičar).

"Svrha smotre je promovirati hrvatsku kinematografiju, predstaviti hrvatske filmske autore i poboljšati koprodukcijsku i poslovnu suradnju između Italije i Hrvatske na području filmske umjetnosti. Ujedno je to prilika da se rimska i talijanska kulturna javnost upozna s hrvatskom filmskom kulturom i kinematografskom proizvodnjom najbližeg susjeda", rekla je nositeljica projekta Tina Hajon.(hina/metro-portal)

11.11.2010. 11:23:49
Novi komentar
nužno
nužno