Restorani su krivi za pretilost
Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija
Restorani su postali glavni vid prehrane u razvijenom svijetu već odavno, no jednako tako se i u siromašnijim krajevima svijeta sve češće jede vani, na ulici kako bi se uštedjelo vrijeme, a ponekad i novac.
Opća lijenost koja je zahvatila ljude kad je kuhanje u pitanju počela je uzimati svoj danak i to na neočekivan način - epidemijom pretilosti, a upravo su restorani označeni kao jedan od glavnih uzroka.
Naime, istraživanje je pokazalo da restorani uglavnom poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija.
Skupina međunarodnih znanstvenika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.
Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija.
Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu.
Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama.
"Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše", kazala je glavna autorica studije, Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu.
"I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik utjecaj na globalnu gojaznost".
Svjetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa.
Organizacija procjenjuje da 1,9 milijarda odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, a 600 milijuna ih je gojazno.
Novi komentar