« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
KAZNITE ODGOVORNE

Republička koordinacija udruga Domovinskog rata ogorčena objavom registra

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost tražio je povodom sporne objave očitovanje SOA-e, VSOA-e, MUP-a, Ministarstva branitelja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Kiš/CROPIX)
Više o

Domovinski rat

,

soa

,

registar branitelja

,

VSOA

,

republička koordinacija udruga

,

poa

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata danas je najenergičnije osudila protupravnu objavu registra hrvatskih branitelja istaknuvši kako se tim podmuklim činom nastavlja prljava kampanja protiv hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u priopćenju naglašava da nisu i neće prihvatiti ulogu 'robe za potkusurivanje' raznim političkim (politikanskim) opcijama koje žele na objavi registra skupljati jeftine političke bodove. Navode da su razočarani što se nekome omogućilo da dođe u posjed djela registra te postavljaju pitanje odgovornosti onih koji su bili zaduženi za čuvanje tajnosti podataka temeljenih na zakonima Republike Hrvatske.

"Nama u Republičkoj koordinaciji je kristalno jasno da registar hrvatskih branitelja nije tajan kako se stječe dojam temeljem zahtjeva pojedinaca i skupina. On je dostupan svima onima koji po zakonu Republike Hrvatske imaju pravo uvida u isti", navodi se u priopćenju. Napominju da su spremni za razgovor treba li se povećati broj osoba ili institucija koje bi imale pravo uvida u registar hrvatskih branitelja. Uz to, od organa gonjenja traže da utvrde počinitelje objave tog registra te da ih se primjereno kazni.

Internetska stranica www.registarbranitelja.com pojavila se utorak navečer s tražilicom putem koje se utipkavanjem imena i prezimena, kontrolnog broja i detalja o postrojbi mogu pronaći neki hrvatski branitelji u registru branitelja.

Ministru obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislavu Iviću predlažu da, temeljem novonastale situacije, organizira sastanak Republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s premijerkom Jadrankom Kosor, kojoj bi izrazili svoju zabrinutost radi lake dostupnosti povjerljivih podataka, u ovom slučaju registra hrvatskih branitelja.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, vezano uz objavu dijela registra hrvatskih branitelja, također je priopćio danas da je zatražio očitovanja svih nadležnih tijela, SOA-e, VSOA-e, MUP-a, Ministarstva obitelji, branitelja i međugenracijske solidarnosti, te najavio da će o toj temi raspravljati na idućoj sjednici odbora 14. travnja ove godine.

Policija je započela kriminalističku istragu kojom će se utvrditi jesu li na internetskoj stranici  www.registarbranitelja.com doista objavljeni podatci iz registra hrvatskih branitelja, čime bi bilo počinjeno kazneno djelo odavanja službene tajne. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 18:04:00
Novi komentar
nužno
nužno