« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
STRAŠNO!!

Reporteri bez granica podastrijeli grozne brojke

Najmanje 49 novinara i drugih medijskih profesionalaca ubijeno je širom svijeta zbog svojeg rada od početka godine - više od polovine u Siriji, Meksiku, Afganistanu, Pakistanu i Somaliji

Nema milosti...
Nema milosti... (Arhiva)
Više o

Reporteri bez granica

,

novinari

Prema podacima Reportera bez granica (RSF) gotovo pola od blizu 400 novinara zatvorenih širom svijeta nalazi se u samo tri zemlje: Kini, Egiptu i Saudijskoj Arabiji.

Vlade u tim zemljama  povećale su pritisak na ljude koji rade u medijima, rekao je glasnogovornik odbora RSF-a  Michael Rediske uoči objavljivanja njihova godišnjeg izvješća  o medijskim slobodama u Berlinu u utorak.

Prema RSF-u 120 novinara nalazi se u zatvorima samo u Kini.  Više od 40 posto njih su novinari amateri koji, unatoč pojačanoj cenzuri, nastoje širiti neovisne informacije  putem društvenih mreža. Većina novinara zatvorenih 2019. pripadaju muslimanskoj ujgurskoj manjini.

Najmanje 49 novinara i drugih medijskih profesionalaca ubijeno je širom svijeta zbog svojeg rada od početka godine - više od polovine u Siriji, Meksiku, Afganistanu, Pakistanu i Somaliji.

Znatno manje medijskih djelatnika ubijeno je u oružanim sukobima nego u prijašnjim godinama, objavio je RSF.

Zemlja u kojoj nema rata poput Meksika jednako je opasna za novinare danas kao i ratom pogođena Sirija, rekao je Rediske. U istom razdoblju 2018 bilo je 86 žrtava. RSF je uspoređivao razdoblja od početka godine do 1. prosinca.

17.12.2019. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno