« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
O, DA ...

Rejting Hrvatske otišao u PM, kaže Moody's

Ako još postoji neki naivac koji je mislio da je izbor Tihomira "Tima" Oreškovića sjajna stvar, odgovor je dobio danas - hrvatski rejting pao je zbog nevjerojatno glupog proračuna za 2016.

Prvi rezultat
Prvi rezultat "suradnje" MOST-a nezavisnih lista i Domoljubne koalicije (Arhiva)
Više o

Tomislav Karamarko

,

državni proračun

,

kreditni rejting

,

Božo Petrov

,

Tihomir Orešković

Kreditni rejting Hrvatske je, naravno i očekivano, pao nakon što je "Tim" Orešković predstavio proračun u kojem se državnoj birokraciji ne uskraćuje ni kune, no zato se uzima znanosti, obrazovanju i civilnim invalidima?!

Poslovnim riječnikom rečeno, agencija Moody's snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba2, navevši kao ključne razloge visok javni dug i nastavak slabih izgleda gospodarskog rasta u srednjem roku, a zadržala je i negativne izglede.

Moody's je snizio hrvatski kreditni rejting u stranoj valuti sa Ba1 na Ba2, a u domaćoj sa A3 na Baa1.

Jedan od ključnih razloga za takvu akciju Moody'sa veliki je i rastući teret javnog duga, koji je krajem 2015. godine bio na otprilike 86 posto BDP-a, a analitičari te agencije procjenjuju da će do 2018. premašiti 90 posto.

Kako ističu, to uvelike premašuje prosjek usporednih zemalja s rejtinog Ba1, koji se kreće oko 45 posto BDP-a i nije baš vjerojatno da će se njegov trend preokrenuti do kraja desetljeća.

Podsjećajući da je Hrvatska ušla u globalnu financijsku krizu s umjerenim teretom zaduženosti, od otprilike 39 posto BDP-a u 2008, ta agencija ističe i da je zaduženost ubrzano rasla u zadnjih sedam godina uslijed niskog nominalnog gospodarskog rasta, visokih proračunskih deficita, preuzimanja dugova državnih poduzeća, kao i troškova povezanih s njihovim restrukturiranjem.

Ukratko, moroni na Markovom trgu pojma nemaju i vode nas u najveću bananu u kojoj smo ikad bili, ako vam treba prijevod ovoga iznad ...

12.03.2016. 10:57:00
Novi komentar
nužno
nužno