« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
717.149

Referendum o ZOR-u: Oporba i SDSS protiv zaključka Odbora za Ustav

Oporba proziva vladu da na svaki način pokušava osporiti legitimno izraženu volju građana za referendumom

Referendum o ZOR-u: Oporba i SDSS protiv zaključka Odbora za Ustav
Referendum o ZOR-u: Oporba i SDSS protiv zaključka Odbora za Ustav (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Vladimir Šeks

,

Milorad Pupovac

,

Josip Leko

,

Goran Beus Richembergh

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

Odbor za Ustav

,

izmjene ZOR-a

,

novčanica

Saborski Klub SDSS-a najavio je danas da neće podržati zaključak Odbora za Ustav da Ustavni sud utvrdi je li, nakon povlačenja spornih izmjena ZOR-a iz procedure, i dalje opravdan zahtjev za raspisivanje referenduma, a čelnik tog kluba Milorad Pupovac pozvao je ostale stranke iz vladajuće koalicije da posebno rasprave to pitanje.

Iako nije stao na stranu oporbe koja zahtijeva raspisivanje referenduma, Pupovac je izjavio da se SDSS protivi zaključku Odbora. "Zaključkom Odbora nastoji se izbjeći odluka koja pripada nama (Saboru) i nadležnost prebacuje na Ustavni sud, a time se dodatno potencijalno zaoštravaju odnosi između socijalnih partnera", ocijenio je, naglasivši da je povjerenje među socijalnim partnerima političko pitanje, te da o tome ne odlučuje Ustavni sud, nego Sabor.

Potrebnim je ocijenio da se sastane vladajuća koalicija, koje je SDSS član, i raspravi pitanja vezana uz referendum.

Oporba danas proziva vladu da na svaki način pokušava osporiti legitimno izraženu volju građana za referendumom, a vladajući to odbacuju, ističući kako činjenica da je vlada iz procedure povukla izmjene ZOR-a pod znak pitanja stavlja potrebu za raspisivanje referenduma.

Josip Leko je u ime SDP-a ocijenio da prijedlog Odbora i vladajuće većine da Ustavni sud utvrdi postoje li ustavno-pravne pretpostavke za raspisivanje referenduma, zapravo ignorira volju 717.149 građana.

"Umjesto da reagira kao Odbor, vlada je našla za shodno staviti pod sumnju volju građana. Sve pravne i proceduralne smicalice tu ne pomažu jer su birači u demokratskom sustavu vrhovno demokratsko tijelo", poručio je Leko.

Naglasio je da je i dalje legitimno i referendumsko pitanje, budući da problem u odnosu poslodavac-radnik i dalje nije riješen, ocijenivši i da nije u djelokrugu Ustavnog suda odlučivati o korisnosti referendumskog pitanja.

I Goran Beus Richembergh (HNS) smatra da vlada pokušava osporiti volju građana, uvjeren da je velik dio građana davanje potpisa za referendum shvatio kao mogućnost da se izjasni o radu Vlade. Čudi ga što je vlada u iznimno kratkom vremenu provjerila 800 tisuća potpisa za referendum, a istoga se posla ne želi primiti kada je riječ o popisima birača.

Damir Kajin (IDS) smatra da HDZ na svaki način pokušava izbjeći referendum, "jer ne želi dopustiti izbore prije izbora jer bi to bilo političko samoubojstvo". Vladu je prozvao da se u drastičnu provjeru potpisa upustila kako bi zastrašila građane i poručila im da može poništiti čak pola milijuna njihovih potpisa.

Tu je prozivku odbacio ministar uprave Davorin Mlakar, ističući da su njegovo ministarstvo i MUP samo postupali po nalogu Sabora, te da se od njih nije moglo očekivati da će prešutjeti utvrđene nepravilnosti. "Vlada nikada nije dovodila u sumnju legitimitet birača, nego postupak prikupljanja potpisa koji nije proveden u skladu sa zakonom", poručio je Mlakar.

Istog je stava i predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks, koji ističe da su brojne utvrđene nepravilnosti dovoljan argument u korist odluke Odbora da se potpisi provjere.

"Pojedinci koji su na raznim mjestima išli s listama za prikupljanje potpisa, ispred bolnica, škola i raznih drugih mjesta koja nisu bila prijavljena, ti su pojedinci udovoljili želji da nagomilaju što više potpisa, ali ne u nakani da se zadrže važeća pravna pravila iz ZOR-a, nego da se izjašnjava o vladi", poručio je Šeks. "Na taj se način mamilo građane da se pod maskom referenduma o ZOR-u izjašnjava protiv vlade", dodao je. (hina/metro-portal)

23.09.2010. 14:29:35
Novi komentar
nužno
nužno