« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
JAVIO SE

Mladen Bajić: Znamo za 200 sumnjivih računa Hypo banke

VIDEO - Glavni državni odvjetnik kaže kako od Austrije traže da im otkrije tko stoji iza tih računa u Hypo banci

Mladen Bajić
Mladen Bajić (Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)
Više o

Hypo banka

,

Mladen Bajić

,

Ranko Ostojić

,

afera Hypo

Odbor za nacionalnu politiku i nacionalnu sigurnost na zatvorenoj sjednici obećao je pomoći glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću da od Austrije dobije podatke o novcu hrvatskih građana za koji se sumnja da je završio na privatnim računima.

Odbor je odlučio osnovati peteročlani pododbor koji će pomoći DORH-u da od Austrije dobije podatke o tajnim računima na kojima se nalazio novac hrvatskih građana za nabavku oružja.

Bajić je rekao da DORH zanimaju imena koja su dolazila u kontakt s novcem za nabavu oružja tijekom Domovinskog rata jer se sumnja da je dio novca završio u privatnim džepovima. DORH zanimaju i tokovi novca i imena koja se kriju iza računa.

''Mi znamo za 200 računa na koje se slijevao novac, ali želimo da nam Austrija otkrije tko stoji iza tih računa u Hypu i drugim bankama'', rekao je Bajić i dodao da su tražili od međunarodne pravne pomoći da se urgira kod austrijske banke kako se ne bi skrivala iza bankarske tajne jer odgovor na sva pitanja nalazi se u arhivama Austrije i Hypo banke.

Interesi Hrvatske i Austrije u slučaju Hypo nisu isti, kaže Bajić, jer nas zanima naš novac koji je otišao prema različitim bankama u Austriju, dok njih zanimaju rizični plasmani Hypa u Hrvatskoj. ''Zbog toga tražimo podršku Sabora kako bismo te podatke dobili što prije'', naglasio je glavni državi odvjetnik.

Ranko Ostojić je objasnio da će predstavnici Sabora otići Austriju najavljeni i tražiti konkretne podatke. ''A ne kao austrijski istražitelji koji daju izjave i šeću po Hrvatskoj te time štete dobrim odnosima koje bismo trebali imati'', rekao je Ostojić koji podsjeća da od 2007. godine, kada su rađene ozbiljne konzultacije, ''šteka oko dobivanja podataka koji bi bili korisni za Hrvatsku''.

Bajić je, komentirajući najnovije informacije koje su se pojavile oko svjedočenja gospodina Beuka o istrazi koja se vodi oko tvrtke Fimi media, ironično rekao da neki mediji očito znaju više od DORH-a.

''Dio informacija koje se pojavljuju u medijima apsolutno ne odgovara istini. Samo mi imamo te zapisnike i odgovorno tvrdim da nisu iscurili u javnost, a napise ne želimo demantirati ako se direktno ne tiču DORH-a'', rekao je Bajić. Također je istaknuo da DORH neće i ne želi prekidati rad nijednog povjerenstva, posebno ne saborskog, svojim postupcima oko slučaja INA-MOL. Bajić je rekao da ne stoji da DORH ništa ne radi vezano uz taj slučaj, već je rekao da, prema njima, postoje ozbiljne indicije da je prilikom dogovaranja prodaje došlo do prekoračenja ovlasti.

Bajić je danas potvrdio i da je znao za sastanak između premijerke Jadranke Kosor i bivšeg potpredsjednika Vlade i optuženika Damira Polančeca. (Infopunkt/metro-portal)

23.09.2010. 15:08:12
Novi komentar
nužno
nužno