« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
STANOGRADNJA

Recesija guši gradnju

U osam godina planiralo se sagraditi čak 10.000 stanova, ali su zbog recesije Stanogradnjine aktivnosti zamrle

(Siniša Kosić)
Više o

recesija

,

Zdravko Juć

,

stanogradnja

,

Sopnica Jelkovec

Naselje Sopnica, građeno po zagrebačkom modelu, jedini je projekt Stanogradnje u prošle tri godine. Za osnivanje te podružnice bilo je mnogo razloga, no danas je priča posve drukčija.

- Spriječiti divljanje cijena, sugrađanima omogućiti jednostavnije rješavanje tog važnog životnog pitanja, gradnja stanova za najam i zbrinjavanje obitelji u potrebi samo se neki od planova kojima smo se vodili pri osnivanju Stanogradnje - govori voditelj te podružnice Zdravko Juć.

No, stigla je recesija, cijene stanova pale su i drugdje, a neki imovinsko-pravni predmeti još se rješavaju. Zamišljene aktivnosti Stanogradnje zastale su, a planiralo se graditi u Podbrežju, na Zavrtnici, Borovju te na Žitnjaku - u osam godina čak 10.000 stanova!

Danas je izvjesna samo realizacija naselja Sopnica-Jelkovec. Useljenja su počela, otvorena je nova škola, uskoro počinje i gradnja tržnog centra. U Podbrežju se nekoliko mjeseci radi na pristupnim cestama i komunalnoj infrastrukturi, no nitko ne može potvrditi hoće li i kada tu početi gradnja stanova. Lokaciju u Zavrtnici Grad je prodao, a Borovje više nitko ni ne spominje. Isto je i sa 27 hektara zemljišta na Žitnjaku na prostoru Munje. Tu se planiralo napraviti školu, vrtić, trgovačku zonu, parkove.

U planu je bilo 10.000 stanova

Ambiciozni planovi sad su upitni. Trenutačno je Stanogradnjinih 11 zaposlenika zaokupljeno projektom u Sesvetama i pitanjem kako da model zagrebačke stanogradnje preživi, a tajna nisu ni razmišljanja o gašenju te podružnice.Predviđene lokacije na kojima je trebalo biti napravljeno 10.000 stanova su Sopnica-Jelkovec, Podbrežje, Zavrtnica, Borovje 1 i 2 te Žitnjak. U Podbrežju ih je planirano 2000, u Borovju 600+600, na Žitnjaku 1600. U Sesvetama je sagrađeno ukupno 2713 stanova, a još ih je 600 ostalo neprodanih.

U prvoj fazi radova najavljivanih za proteklo proljeće u Podbrežju je trebala početi gradnja 944 stana. Ti bi radovi trajali oko godinu i pol dana. Istovremeno bi se rješavala dokumentacija za drugu fazu gradnje. Planiralo se graditi i tri vrtića te osnovna škola, dvorana i kulturni centar.

Umjesto današnje tvornice Munja na Žitnjaku, po modelu zagrebačke stanogradnje trebalo se graditi 1600 stanova. Zanimljivo je da se za planiranu tamošnju školu naknadno povećavala površina da bi se nastava održavala u jednoj smjeni. Planirane su i značajne mjere zaštite od buke.

Jedina uspješnica Stanogradnje - naselje u Sesvetama - uskoro bi mogla prodisati „punim plućima". Dovršava se desetak zgrada, a svakodnevno se useljavaju novi stanari. Uz vrtić i osnovnu školu, planirano je i otvorenje srednje škole, ambulante, bazena, trgovina i kino-dvorane.

Piše: Dajana Kos Bučar/Zagreb.hr
23.10.2009. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno