« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PILOT PROJEKTI

Razdvajanje otpada i posude umjesto vrećica

Građani polako prepoznaju važnost odvojenog skupljanja otpada i dobro prihvaćaju nove projekte koji osiguravaju čišći Zagreb

Više o

čistoća

,

recikliranje

,

gospodarenje otpadom

,

reciklažna dvorišta

,

posude za otpad

,

odvajanje otpada

Iz triju gradskih četvrti - Gornji grad-Medveščak, Črnomerec i Podsljeme - od 1. do 18. rujna odvezeno je 73.337 kg glomaznog otpada. Rezultat je to pilot-projekta novog načina skupljanja i odvoza glomaznog otpada iz kućanstava. Otpad se dovozio na 12 ograđenih mobilnih reciklažnih dvorišta, odvojeno prikupljao i u ranim večernjim satima odvozio na vaganje.

Najviše otpada prikupljeno je 10. rujna, 11.080 kg, a najmanje prvog dana pilot-projekta, 2.480 kg. Tih 11.080 kg odvezeno je s reciklažnog dvorišta Šestine, kod groblja, a samo 30 kg manje otišlo je s područja Šestinski dol-Vrhovec. Najmanje je odvezeno otpada s lokacije Horvatovac-Ružičnjak.

Ciljevi pilot-projekta bili su unapređenje sustava skupljanja glomaznog otpada odvajanjem na mjestu prikupljanja, što znatno olakšava njegovo recikliranje, te uklanjanje ružnih slika sa zagrebačkih ulica u vrijeme redovitog odvoza. Može se zaključiti da su građani prepoznali važnost odvojenog skupljanja te sudjelovali u projektu sukladno trenutačnim potrebama.

Neovisno o tom projektu odvijao se i redoviti odvoz glomaznog otpada.

Posude umjesto vrećica

U sklopu projekta Zamjena sustava odvoza otpada u vrećicama sustavom posuda na cijelom području grada, Čistoća postavlja spremnike za odlaganje miješanog komunalnog otpada na javno-prometnim površinama.

Uz dosadašnjih 63.136 posuda bit će postavljen odgovarajući broj novih, čime će sustav posuda biti uspostavljen za sve građane, a projekt ostvaren gotovo u cijelosti. Time će se bitno poboljšati izgled grada, povećati kvaliteta života te podići estetska i kulturološka razina.

Ostvarenje tog projekta neće rezultirati povišenjem cijene usluga za kućanstva, naglasio je Marko Melčič, direktor Čistoće.

Piše: Zagreb.hr
23.10.2009. 08:40:00
Novi komentar
nužno
nužno