« Film
objavljeno prije 13 godina
FILMSKI KUTAK

Recenzija filma Čarobnjakov učenik

Čarobnjakov učenik spoj je raznih priča i legendi na tipično američki način

Čarobnjakov učenik Nicolas Cage
Više o

Nicolas Cage

,

recenzija filma

,

sezona

,

koprodukcije

,

Angry Birds

Čarobnjaci i magija su oduvijek golicali dječju maštu, a nakon Harryja Pottera i maštu holivudskih producenata. Neko se tako kod Disneya sjetio kultnog crtića „Fantasia" i segmenta „Čarobnjakov učenik". Naravno, ovaj film sadržajno nema nikakve velike veze s Disneyevim animiranim remek-djelom, osim što i ovdje imamo trapavog učenika, kao i igranu referencu na idejni original

No, krenimo redom. U drevno doba, legendarni čarobnjak Merlin imao je troje učenika, Veronicu, Balthazara i Horvatha, ali i moćnu neprijateljicu, Morganu le Fay koja je namjeravala podići vojsku čarobnjaka iz mrtvih i zavladati svijetom. Horvath joj se pridružio, a spriječili su ih tek uz velike žrtve. Merlin je stradao, a Veronica je s Morganom zatočena u lutku. Balthazar, koji je uspio i Horvatha uhvatiti u novi sloj iste lutke, kao i još nekoliko zlih čarobnjaka, stoljećima traži Merlinovog nasljednika. Jer samo će on moći uništiti Morganu, te će Balthazar moći osloboditi i Veronicu.

Merlinova nasljednika naći će tek u 20. stoljeću, a njihov prvi susret bit će prava katastrofa - Balthazar i Horvath završavaju zatočeni na deset godina u velikoj vazi, a osmogodišnjem Daveu ostaje prilična trauma. Desetljeće kasnije, Dave je smotani student fizike koji se zanosi Teslom i koji pokušava zaboraviti neugodni incident. Međutim, sudbina ga ipak sustiže. Horvath ponovno pokušava osloboditi Morganu i sile zla, a Dave će, uz Balthazarovo vodstvo, to morati spriječiti. A usput, naravno, i osvojiti curu.

„Čarobnjakov učenik" ne nudi ništa posebno niti inovativno. Priča je pomalo djetinjasta, prilično naivna i predvidljiva, ali se niti ne trudi uvjeravati da je nešto vise od toga. Redatelj Jon Turteltaub, koji je s Cageom radio i na „Nacionalnom blagu", sigurno vodi priču, uz puno akcije, šarenila i ponešto humora, ali bez imalo virtuoznosti i redateljske osobnosti.

Specijalni efekti, koji ovdje imaju veliku ulogu, u skladu su s režijom. Zadovoljavajući svakako jesu, ali nećete poslije o njima pričati kao o novom „Avataru". Cage je svoje rutinski odradio, dok je mladi Baruchel možda ipak pretjerano iskarikirao svoj lik. Najupečatljiviji je Alfred Molina kao Horvath, premda se za to očigledno nije morao previše truditi. Monice Bellucci je, nažalost, premalo u filmu.

Najzanimljiviji je zapravo Balthazarov dućan/stan gdje je prvi put susreo malog Davea, prepun najrazličitijih stvari, djeluje poput staretinarnice iz snova. Svaka čast scenografkinji Naomi Shohan. Kada se hvali scenografija ili recimo fotografija u filmu, to je dobar znak da je film loš. No, bilo bi nepravedno to reći za „Čarobnjakovog učenika" samo zato što se meni svidjela scenografija jedne scene. Ako ne idete s prevelikim očekivanjima, Turtelltaubov film pruža sasvim solidnu nepretencioznu zabavu.

ČAROBNJAKOV UČENIK
The Sorcerer's Apprentice
SAD, 2010.
Režija: Jon Turteltaub
Scenarij: Matt Loupez, Doug Miro, Carlo Bernard
Uloge: Nicolas Cage, Jay Baruchel, Alfred Molina, Teresa Palmer, Monica Bellucci

Piše: Sanjin Petrović
16.08.2010. 04:52:00
Novi komentar
nužno
nužno