« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
INTERVJU

Razgovor u atelijeru - Peter Weisz

Moj savjet mladim umjetnicima je da slijede svoj instinkt, da se ne boje pogrešaka u traganju za novim

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

intervju

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Peter Weisz

Peter Weisz, akademski slikar, istaknuti je aktivni pripadnik najstarije generacije likovnih umjetnika, djelujući i u Hrvatskoj ali i u inozemstvu, autor je impozantnog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama diljem svijeta.

Gospodine Weisz, vrlo ste aktivni. Nakon sjajne retrospektive u Osijeku, uskoro izlažete u Belišću.

- Nakon retrospektive u MLU u Osijeku, koja je bila izuzetno dobro i medijski popraćena - dobio sam poziv da izlažem u Belišću , gdje sam živio do završetka 3 razreda osnovne škole. Izložba bi se otvorila 4. listopada ove godine.

Također pripremate veliku izložbu uskoro u Varaždinu.

- Da, dogovorena je izložba i u Varaždinu u Galeriji Umjetnina za 18. siječanj 2023 godine.

Moramo spomenuti i Vaš međunarodni rad i likovne aktivnosti.-

- U okviru moje aktivnosti unutar međunarodne umjetničke organizacije WAG (čiji sam osnivač i su-predsjednik), a koja obuhvaća umjetnike raznih umjetničkih izričaja iz više od 50 zemalja svijeta - u kolovozu sam sudjelovao na 6-tom WAG Festivalu u Skopju (Sj. Makedonija), u veljači 2023 trebao bi se održati sedmi WAG Festival u Norveškoj - te vjerojatno u u srpnju veća izložba u Parizu. Do kraja godine prvi moj rad bi trebao biti poslan i u Meksiko na tamošnju izložbu članova WAGa.

I dalje redovito slikate.

- Da, slikam redovito - kao i ranije....što bi značilo periode izuzetno aktivnog slikarstva - nakon koji zna nastupiti dulje vrijeme neaktivnosti, kada se prikupljaju utisci , koji su poticaj i inspiracija za nove radove.

Dolazi li s godinama, osobnim razvojem, sazrijevanjem do promjena u stilu, u pristupu, u kreaciji djela?

- Moj stil je manje više konstantan i baziran je na iskustvima ekspresionističkog načina slikanja, pomalo nove figuracije i u zadnje vrijeme sve više me zaokupljaju apstraktne slike - gdje se miješa iskustvo sa novim inspiracijama.

Vaš kolor i dalje pršti svježinom i snagom.

- Drago mi je čuti ovakav Vaš sud ...snažan kolor i u apstraktnim slikama potencira i ekspresivni izričaj u umjetnosti, koji mi je posebno drag.

Ulje i akril na platnu , Vaša je omiljena tehnika.

- Na platnima većinom radim sa uljima ili akrilnim bojama- a ponekad ih i miješam. U trenutcima odmora često radim i crteže - također većinom i u boji.

Što je još novo u atelijeru?

- Želja mi je i radim na tome da možda već iduće godine napravim veću samostalnu retrospektivnu izložbu u Izraelu (član sam Udruženja likovnih umjetnika Izraela) - i gdje sam kao umjetnik doživio mnoga priznanja i imam mnogo prijatelja među tamošnjim umjetnicima.

Nekoliko riječi o planovima.

- Osim planirane izložbe u Izraelu iduće godine, te skupnih izložbi unutar WAG organizacije - planiram i izložbu u Italiji, koju također dobro poznajem iz ranijih vremena i gdje sam već izlagao u mnogim gradovima.

Za kraj, savjet mladim umjetnicima.

- Moj savjet mladim umjetnicima je da slijede svoj instinkt, da se ne boje pogrešaka u traganju za novim - jer i od grešaka se uči...bitna je kreativnost - koja je za istinskog umjetnika kao zrak koji diše.....

Piše: Miroslav Pelikan
20.09.2022. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno