« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
RTV PRETPLATA

Ravnateljstvo HRT-a o smanjenju pristojbe obavijestilo međunarodne institucije

Sindikati HRT-a se bune, traže i provedbu unutrašnjeg preustroja televizije

HRT sindikati pristojba
HRT sindikati pristojba (Dragan Matić/Cropix)
Više o

HRT

,

rtv pretplata

,

RTV pristojba

,

elektromagnetsko zračenje

,

Singapurski bijenale

,

fašnik u Zagrebu

Koordinacija sindikata HRT-a zaključila je da je smanjenje RTV pristojbe u potpunosti neprihvatljivo pa od ravnateljstva kuće traži da poduzme sve zakonom dopuštene radnje kako bi se ta odluka povukla, priopćeno je s HRT-a, čije je Ravnateljstvo o vladinoj odluci danas obavijestilo i međunarodne organizacije.

Koordinacija upozorava da se odlukom o smanjenju prihoda od pristojbe, u trenutku kada je započeo unutarnji preustroj i financijska konsolidacija HRT-a, utječe na odvijanje tih procesa.

"Ujedno je riječ o nepoštivanju zakonskih odredbi koje HRT-u jamče financijsku i programsku neovisnost. Koordinacija također upozorava da se smanjenjem planiranog prihoda ugrožava i obavljanje osnovne djelatnosti HRT-a kao jedinog javnog medija u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju.

Koordinacija sindikata od ravnateljstva također zahtijeva striktnu provedbu i ubrzanje započetih procesa unutarnjeg preustroja te zahtijeva uključivanje predstavnika sindikata u radna tijela kojima je zadaća pripremiti i provesti preustroj. Sindikati ističu da će ovisno o procjeni i potrebi, poduzeti i druge "zakonom dopuštene sindikalne i industrijske akcije" bude li ugrožena opstojnost HRT-a po bilo kojoj osnovi.

S HRT-a je priopćeno i da su o odluci o smanjenju pristojbe obaviještene sve međunarodne organizacije, budući da bi zbog pada prihoda HRT već tijekom ljeta bio onemogućen u ostvarivanju svoje misije javne radiotelevizije. Ističu da bi u cilju preživljavanja s tolikim iznenadnim smanjenjem prihoda moralo doći do dramatičnog pada opsega i kakvoće programa.

>> RTV pristojba - udruge traže povlačenje prijedloga o smanjenju

Također, negativne posljedice ove odluke bit će nemoguće izbjeći i u cjelokupnoj preostaloj hrvatskoj industriji audiovizualnih sadržaja koja se velikim dijelom do sada naslanjala na HRT, stoji u priopćenju.

Vodstvo javne radiotelevizije napominje i da je HRT jedina televizija u Hrvatskoj koja u potpunosti ispunjava zakonske kvote o udjelu nezavisne produkcije u svom programu.

"Na kraju naglašavamo kako je ova odluka vlade države koja se nalazi u završnoj fazi priključenja EU u izravnoj suprotnosti s Amsterdamskim protokolom koji traži od članica Unije osiguranje uredničkih i financijskih sloboda", stoji na kraju priopćenja ravnateljstva HRT-a. (hina/metro-portal)

14.06.2010. 17:57:26
Novi komentar
nužno
nužno