« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
VICENCO BLAGAIĆ:

Projekt 'Hrvatski san' koči Marina Matulović-Dropulić

Iz Profectus grupe kažu da je projekt nakon javne rasprave prihvaćen na površini od 45 hektara, a ministrica ga je smanjila na 30

Hrvatski san Vicenco Blagaić Marina Matulović Dropulić
Hrvatski san Vicenco Blagaić Marina Matulović Dropulić (Admir Buljubašić/Cropix)
Više o

Marina Matulović Dropulić

,

Ministarstvo zaštite okoliša

,

vicenco blagaić

,

pad mobilne mreže

,

Trešnjevački dječji karneval

,

dječji fašnik

,

Muzej Soumaya

Predsjednik Uprave Profectus grupe i začetnik projekta "Hrvatski san" Vicenco Blagaić u Dubrovniku je prozvao ministricu graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja Marinu Matulović-Dropulić da koči taj projekt "koji je nakon druge javne rasprave prihvaćen na površini od 45 hektara, a ona ga je oduzimanjem 15 hektara smanjila na 30".

Sve do prošlog tjedna imali smo pun legitimitet i vjerovali da je sve gotovo dok se nije umiješala ministrica Matulović-Dropulić", rekao je Blagaić na konferenciji za novinare nakon predstavljanja projekta. On će, kako je rekao, od USKOK-a zatražiti da istraži poslovanje ministrice i njezina supruga.

Ako vijećnici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije na sjednici u četvrtak, 17. lipnja, ne prihvate podneseni amandman na izmjene i dopune županijskoga prostornog plana, kojim bi se projekt "Hrvatski san" vratio u okvire 45 hektara, najavio je tužbu.

Predsjednik Mjesnog odbora Doli u Dubrovačkom primorju Boro Ogresta najavio je blokadu Jadranske ceste u nedjelju, 20. lipnja, kako bi mještani upozorili vladu i zatražili svoje pravo na rad.

U projekt "Hrvatski san" u uvali Sestrice u Dubrovačkom primorju trebalo bi do 2015. biti uloženo 1,5 milijarda eura i u prvoj fazi izgrađeni hoteli i 50-ak vila visoke kategorije, lučica s 400 vezova, golfsko igralište i drugo.

Ministarstvo: Blagaićeve optužbe su lažne

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ocijenilo je pak istupe Vicenca Blagaića i Profectus grupe lažnim optužbama, pokušajima podvale i neutemeljenim etiketiranjem ministrice Matulović-Dropulić. 

Vicenco Blagajić ovih je dana u novinama kao plaćeni oglas objavio otvoreno pismo u kojem proziva ministricu graditeljstva Matulović-Dropulić da koči njegov projekt "Hrvatski san". A isto je danas izjavio i na konferenciji za novinare u Dubrovniku. Riječ je o nedopustivu pritisku na rad ministarstva radi postizanja svojih ciljeva po svaku cijenu i skretanju pozornosti javnosti s biti stvari, odnosno bilo kakve rasprave o ostvarivosti i kvaliteti Blagaićevih zamisli, ističe ministarstvo u priopćenju.

>> Predstavljen "Hrvatski san" - novi grad na Jadranu - galerija slika

Podsjeća se da ministarstvo nije dalo suglasnost na prijedlog izmjena i dopuna županijskoga prostornog plana jer se njime, suprotno zakonu, predviđalo povećanje ugostiteljsko-turističke zone za 73,8 hektara u odnosu na postojeći prostorni plan. Nakon što ju je ministarstvo izvijestilo, županija je ukinula pojedine ugostiteljsko-turističke zone u prijedlogu plana te je ministarstvo na taj ispravljeni prostorni plan dalo suglasnost.

Iz ministarstva napominju da se, na temelju zakona, u pojedinim naseljima općina i gradova mogu planirati turističke zone, s tim da one ne mogu biti veće od 20 posto ukupnog građevinskog područja naselja, koje također dijelom nisu izgrađene. Navodi se kako je zakonsko pravo jedinica lokalne samouprave i županija da smanje, odnosno ukinu pojedine ugostiteljsko-turističke zone te da ministarstvo ne ulazi i ne može ulaziti u to koje su to zone. (hina/metro-portal)

14.06.2010. 18:12:34
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    VESNA
    14.06.2010. 18:57
    dobar projekt. moramo biti otvoreni za nove stvari. samo cekam da se jave dezurni kriticari koji se zalazu za ocuvanje=propadanje hrvatske obale.
Novi komentar
nužno
nužno