« Knjiga
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
NOVI TRENDOVI

Raste prodaja tiskanih knjiga, a pada prodaja digitalnih

Oni koji su tiskane knjige osudili na propast, izgleda da su se prevarili

Fotografija vijesti
Više o

prodaja knjiga

,

digitalne knjige

Joanna Prior, izvršna direktorica Penguin General Booksa kaže kako je 2015. bila značajna kao prva godina osjetnog rasta prodaje tiskanih knjiga nakon četiri godine negativnog trenda.

Prodaja knjiga naime ponovo dostiže svoje vrhunce nakon pojave digitalnih i pristupačnijih verzija. Ove godine prodano je više od četiri milijuna primjeraka knjiga više u odnosu na prošlu godinu.

Zato se čini da su sive prognoze od prije nekoliko godina, koje su govorile kako će knjiga izumrijeti, ipak bile pretjerane.

Prošle godine zabilježen je prvi porast u prodaji još od 2007. godine, dok je preuzimanje ili kupovina digitalnih verzija u opadanju prvi put nakon 2011. godine. Prodaja digitalnih knjiga pala je s 563 milijuna funti na 554 milijuna, koliko je prodano u 2015. godini.

Jedna knjižara u Londonu nudi svojim kupcima personaliziranu ponudu knjiga, kao i kavu ili alkoholno piće te organizira mnoge događaje i večeri s autorima.

"Ljudi ponovno otkrivaju knjigu i užitak držanja knjige u rukama. Nakladnici ulažu velike napore kako bi kreativno dizajnirali izgled knjige, a naši kupci jednostavno ne mogu odoljeti. Oni žele vidjeti i osjetiti knjigu", rekla je menadžerica knjižare Betsy Tobin.
26.07.2016. 10:57:00
Novi komentar
nužno
nužno