« Glazba
objavljeno prije 1 godinu
NAJAVE

Rasprodan koncert Cross Currents Tria

Cross Currents Trio nadilaze pojam supergrupe te se radi o tri megazvijezde jazza koje nastavljaju suradnju između indijskih glazbenika i jazza započetu prije više od pola stoljeća

Cross Currents Trio
Cross Currents Trio (Arhiva)
Više o

jazz.hr

,

Cross Currents Trio

,

Dave Holland

Koncert Cross Currents Trija koji će se održati 30. listopada u Zagrebu rasprodan je, a ovaj vrhunski događaj uveličat će i dodjela Porina - Special Merit Award za posebna postignuća u glazbi basistu, skladatelju i vođi ovog sastava, Daveu Hollandu. Statuu izrađenu od bračkog kamena Holland će dobiti uoči samog nastupa u zagrebačkom ZKM-u. 

Kontrabasist Dave Holland, tablist Zakir Hussain i saksofonist Chris Potter, okupljeni u Cross Currents Trio, posvećeni su zbližavanju zapadne i istočne kulture, istraživanju jazza i indijske glazbe, a zajedničko su obilježje pronašli u improvizaciji. Cross Currents Trio objavili su prije nekoliko dana i prvi album "Good Hope", a ugledni jazz časopis DownBeat uvrstio ih je na naslovnicu svog broja za studeni.

Kako su istaknuli, Cross Currents Trio nadilaze pojam supergrupe te se radi o tri megazvijezde jazza koje nastavljaju suradnju između indijskih glazbenika i jazza započetu prije više od pola stoljeća.  

Značajno, album "Good Hope" odnosi se na Rt Dobre nade koji spaja dva oceana, dok ovaj odlični album Cross Currents Trija spaja dvije kulture, tj dva glazbena svijeta. Naslovnica DownBeata samo je još dodatni pokazatelj da se radi o triju koji je među najboljima u jazz svijetu, obzirom na činjenicu da naslovnice tog magazina krase samo velika svjetska imena.

Organizator koncerta je Jazz.hr HDS-a. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama. Jazz.hr dogodine će proslaviti 30 godina uspješnog rada, a koncert Cross Currents Trija je prvi ove sezone kojom i započinje proslava velikog rođendana. Jazz.hr na krilima uspjeha koncerta Cross Currents Trija, ali i čitave protekle godine priprema program za slavljeničku, 2020. godinu.

24.10.2019. 17:14:00
Novi komentar
nužno
nužno