« Kultura
objavljeno prije 3 godine
OSVRT

Rasplesani kolaža Duška Šibla

Motivi u ovoj seriji kolaža poznati su kao likovi ciklusa Figura u pokretu, ovdje su izvedeni u pastelnim, nježnim bojama, vrlo delikatni, suptilni poput plesača u baletu, u plesnoj predstavi

Duško Šibl
Duško Šibl (Miroslav Pelikan)

Čitavu seriju kolaža realizirao je akademski slikar Duško Šibl u svom londonskom atelijeru, koristeći vješto škare i šareni papir da bi se u najnovijoj produkciji koristio „vlastitim pokvarenim oslikanim papirima i dobio zabavan rezultat".

Najnovije kolaže slikar naziva potpunom ručnom radinosti.

Motivi u ovoj seriji kolaža poznati su kao likovi ciklusa Figura u pokretu, ovdje su izvedeni u pastelnim, nježnim bojama, vrlo delikatni, suptilni poput plesača u baletu, u plesnoj predstavi.

S druge strane, listajući listove kolaže jedan za drugim, plesači se bude i započinu s koregrafijom, razbuđeni i rasplesani, u kontinuiranom kretanju kroz prostor od jedne do druge scene.

Doista pred nama se u čarobnom listanju odvija cijela predstava, različita, ovisi, kojim se redom kolaži izmjenjuju,tako nastaje i novi koregrafski zapis u kojem sudjeluje i nekoliko likova, figura u zajedničkom pokretu.

Iako svaki kolaž ima svoju priču, svoje junake, svoje geste i svoj ples, svi oni, zajedno, čine specifičnu zasebnu cjelinu.

Ova bi se serija kolaža može nazvati i razgirani kolor optimizma ili sloboda kretanja ili kolaži posvećeni pokretu.

Vještina kolažiranja Duška Šibla iznimna je i rijetka pojava u suvremenom svijetu, vedri, artistički izraz s osmijehom.

Piše: Miroslav Pelikan
12.04.2021. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno