« Kultura
objavljeno prije 3 godine
IZLOŽBE

Otvorena izložba "Predsuvremena akcija – postmoderna reakcija"

Izložba Neve Lukić i Vanje Babića "Predsuvremena akcija – postmoderna reakcija", zasnovana na fundusu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, predstavljena je u petak na konferenciji za tisak u muzeja

Nacionalni muzej moderne umjetnosti
Nacionalni muzej moderne umjetnosti (Arhiva)
Više o

izložbe

,

Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Ravnatelj Branko Franceschi skrenuo je pažnju na paralelno otvaranje dviju izložbi od kojih je jedna fenomenološki pristup rada s muzejskom zbirkom, a druga predstavljanje vremenskog razdoblja u kronološkom postavu na drugom katu muzeja, što doslovno pokazuje kakva je programska strategija kuće u radu sa zbirkom.

Uvijek ćemo imati paralelan pristup, kako bismo prikazali što više umjetnina u zbrci, kazao je Franceschi i dodao da stalni postavi u hrvatskoj kustoskoj praksi predugo traju.

Neke umjetnine su rjeđe, a neke nikada nisu predstavljene u sklopu dosadašnjih postava i kroz to se vidi kolika je vrijednost ove zbirke, kazao je i dodao da novi naziv ustanove u potpunosti odgovara ideji s kojom je Galeriju 1905. ustanovio Isidor Kršnjavi.

Jedan od autora izložbe, Vanja Babić, kazao je da su željeli problematizirati koliko se neke postavke modernizma i predsuvremenosti mogu održavati u radovima suvremenih autora.

Uobičajeno se suprotstavljaju moderno i postmoderno, a mi smo posegli za terminom predsuvremeno kako bismo pokušali odgovoriti na širok raspon ove ustanove prati radove od krajnje ranog modernizma pa čak prije toga, pa do suvremenih imena, kazao je.

11.04.2021. 15:02:00
Novi komentar
nužno
nužno