« Putovanja
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
HITNA SANACIJA

Raspada se rimski Kolosej

Klimatske promjene, ratovi i vandalizam doveli su nekad najveći amfiteatar u teško stanje

(Wikipedia)
Više o

Rim

,

klimatske promjene

,

ječmenac

,

blefaritis

Glavnom magnetu za turiste u Rimu treba hitna sanacija. Iako stručnjaci na teško stanje Koloseja upozoravaju već godinama, svima je postalo jasno da je amfiteatar pred urušavanjem kad se u nedjelju urušilo nekoliko kamenih blokova.

S 3,5 milijuna posjetitelja godišnje amfiteatar je jedan od najposjećenijih kulturnih i povijesnih spomenika. Podignut je 80-ih godina nakon Krista, a svečanosti otvaranja navodno su trajale čak 100 dana.

Osim zbog starosti, Kolosej danas najviše pati zbog klimatskih promjena, kiselih kiša, smoga, jakih padalina i velikih razlika u temperaturi tijekom godine. U prvoj fazi sanacije trebalo bi se posvetiti arkadama i fasadi te urediti unutarnje hodnike, rasvjetu i dodati multimedijalni sadržaj.

Međutim, potpuno je neizvjesno kada će sanacija početi jer je rimska blagajna potpuno prazna. Odgovorni stoga spas traže u Japanu, točnije među japanskim investitorima koji bi trebali preuzeti najveći dio troška koji se procjenjuje na 23 milijuna eura. Ostali dio iznosa trebali bi podmiriti privatni investitori.

Glavnu motivaciju za sanaciju Rimljanima daje kandidatura za domaćinstvo Olimpijskih igara 2020.

12.05.2010. 09:22:42
Novi komentar
nužno
nužno