« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
dokazano

Rak s majke prelazi na nerođenu bebu

U iznimno rijetkim slučajevima kancerogene stanice s majke mogu zaobići imunološki sustav bebe te se nastaniti u njoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

leukemija

,

melanom

,

rano otkrivanje melanoma

,

dječja leukemija

,

bolest majke i bebe

,

krvne stanice rak

Trudnice mogu prenijeti rak na svoje nerođene bebe, dokazali su Britanski znanstvenici.

Iako su takvi slučajevi iznimno rijetki i često se kose s dosadašnjim saznanjima, postoji jedan u kojem je majka koja boluje od leukemije prenijela tu krvnu bolest na svoju kćer.

U normalnim okolnostima imunološki sustav djeteta bi prepoznao i odmah uništio invazivne stanice raka.

Iako su se liječnici do sad susreli s 30 slučajeva majki i beba koje imaju isti rak - obično se radilo o leukemiji ili melanomu - do sad se nije uspjelo dokazati kako je dječja bolest potekla od majke.

Mogućnost da se takvo što dogodi je ekstremno mala prema tvrdnjama profesora Mela Gravesa koji je proveo istraživanje na Institutu za rak u Suttonu u Surreyu.

"Čini se da je u ovom slučaju, ali, prema našim mišljenjima, i u ostalim slučajevima raka prenesenog s majke na dijete zaista došlo do prelaska kancerogenih stanica u fetus te su one ipak uspjele zaobići imunološki sustav implantirati se", rekao je profesor Graves.

Graves je izrazio zadovoljstvo povodom rješavanja tog misterija uz napomenu da do transfera stanica s majke na bebu dolazi u rijetkim slučajevima.

Naime, slučaj na kojem su uspjeli dokazati ovaj proces zbio se u Japanu. Jednoj 28-godišnjoj majci dijagnosticirana je leukemija nedugo nakon poroda.

Jedanaest mjeseci kasnije, njena kćer također je imala leukemiju.

Preko genetičkih testiranja dječjih krvnih stanica pokazalo se da je ona imala rak pri rođenju te da je bolest primila od majke, piše časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Na kraju se ispostavilo da u stanicama leukemije nije bilo jednog dijela DNK zbog čega ih imunološki sustav nije prepoznao kao štetne.

Nažalost, i majka i beba su izgubile bitku s bolešću.

Istraživači pak tvrde da je ista situacija moguća i s melanomom. Dakle, mutacija stanica može prevariti sigurnosni sustav našeg organizma zbog čega je omogućen nastanak i razvoj raka.

Srećom, to najvjerojatnije nije moguće s drugim oblicima raka.

Pretpostavlja se da je jedna od tisuću trudnica pogođena takvim bolestima. No, ishod ponajviše ovisi o vrsti raka te stadiju u kojem se otkrije.

12.10.2009. 22:47:25
Novi komentar
nužno
nužno