« Glazba
objavljeno prije 2 dana i 12 sati
NAJAVE

Raiven stiže u Boogaloo

Raiven, slovenska glazbena alkemičarka i finalistica Eurosonga u ožujku stiže u Boogaloo klub

Raiven
Raiven (Arhiva)
Više o

klub Boogaloo

,

Raiven

Raiven, glazbena alkemičarka i predstavnica Slovenije na Eurosongu 2024, održat će prvi samostalni koncert u Hrvatskoj 28. ožujka 2025. u zagrebačkom klubu Boogaloo. Raiven, mezzosopranistica i pop pjevačica, na Eurosongu je izvela pjesmu "Veronika", inspiriranu legendom o Veroniki Desinićkoj, koja ju je dovela do finala i 23. mjesta na tom natjecanju. Poruka pjesme „Jaz sem. Ti si. Veronika." i dalje snažno odjekuje nakon Eurosonga, najavljujući novo poglavlje u umjetničkom pečatu Raiven. Prije odlaska u Švedsku na natjecanje za pjesmu Eurovizije, Raiven je prvi put uživo izvela "Veroniku" na Dori 2024.

Kao prikladno slavljenje različitosti, Raiven i Micka Lifa zajedno su debitirali s "Mamom" na Povorci ponosa u Beogradu. Raiven je pred više tisuća ljudi najavila i izlazak na europsku koncertnu scenu, te zaključila svoje nastupe na ovogodišnjim Povorkama ponosa. Njezin put započeo je u Zagrebu, nastavio se u Ljubljani, a vrhunac je doživio u Beogradu. "Mama" služi kao most između Raiveninog prošlog rada i budućnosti, te u ovoj pjesmu prvi put pjeva na slovenskom, hrvatskom i srpskom jeziku, simbolizirajući svoju povezanost s publikom diljem regije. Raiven je "Mami" dala i vizualnu dimenziju, a spot je režirala Urša Premik. Video spaja bezvremensku estetiku modnog editorijala s ekspresivnim pokretima i hedonističkim vizualnim kompozicijama. U spotu sudjeluju plesači i članovi ansambla SNG Opere i Baleta, predvođeni koreografom Lukasom Zuschlagom.

Ovim glazbenim spotom Raiven najavljuje drugi dio svog konceptualnog audio-epa "Sirene". Pjesme s njezinog nadolazećeg EP-a "Sirene, Pt. 2" za koji je Raiven skladala pjesme i napisala riječi, premijerno će se izvesti na njezinom koncertu u Kinu Šiška u Ljubljani 21. prosinca. Nastupit će s novim bendom, prikazujući jedinstvenu mješavinu elektronske glazbe i vizualne umjetnosti. U sklopu europske turneje Raiven će posjetiti i Poljsku, Češku, Hrvatsku i Srbiju.

Od debitantskog albuma "Magenta" i singla "Jadra" (2014.) do EP-ova "REM" i "Sirene, Pt.1", Raiven stvara mistične zvučne kulise. Njezini koncerti nude retrospektivu njezinog stvaralačkog puta, oživljavanje sjećanja na kultne glazbene i vizualne izričaje s natjecanja Eurovizije te pobjedu na renomiranom festivalu Popevka 2021. s pjesmom "Volkovi". Njezina glazbena svestranost nadilazi elektropop, pa se tako 2022. otisnula se u sfere elektro-opere sa singlom "Habanera".

Pogledajte nastup Raiven u finalu Eurosonga 2024

Raiven je svoje iznimno svestrano glazbeno putovanje započela već sa četiri godine kada je upisala Glasbenu Maticu u Ljubljani. Deset je godina pohađala satove harfe na Glazbenoj školi u Ljubljani, a školovanje je nastavila u programu Umjetničke gimnazije koju je pohađala na Konzervatoriju za glazbu i balet Maribor, smjer harfa, jazz pjevanje i solo pjevanje. Više puta je nagrađivana za svoja postignuća na području klasične glazbe, a tijekom svoje karijere pokazala je svoje talente u raznim arenama; debitirala je u kazalištu SNG Nova Gorica u predstavi "Trojanke" u ulozi Kasandre, opernu karijeru započela je 2019. godine ulogom Doktorice u mini operi "Nepotrebna" Iztoka Kocena, 2022. odigrala je naslovnu ulogu u Händelovoj operi "Agrippina" u Cankarevoj dvorani u Ljubljani, nastupila je kao solistica sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije na festivalu Imago na Kongresnom trgu u Ljubljani, glumila je Uršku u originalnom mjuziklu "Povodni mož". U studenom 2022. debitirala je u SNG Opera i Balet Ljubljana u "Orfeju u podzemlju", u 2024. pjevala je glavnu ulogu u tango operi "Maria de Buenos Aires".

Ulaznice za koncert Raiven u zagrebačkom Boogaloo, 28. ožujka 2025. klubu mogu se kupiti putem Eventim.hr online sistema ili na fizičkim prodajnim mjestima Eventima po cijeni od 22 eura.

18.09.2024. 09:06:00
Novi komentar
nužno
nužno