« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 dana i 8 sati
PROBLEMI

Rafiniranja ulja rade probleme

Riječ je o rafiniranim uljima sjemenki, poput biljnog ulja, kanola ulja (ulje od uljane repice), sojinog i kukuruznog ulja, koja prolaze poseban proces rafiniranja

Zanimljivo
Zanimljivo (Arhiva)
Više o

ulja

,

rafinirana ulja

Iako ih mnogi možda i ne primijete u svojem jelovniku, nutricionisti upozoravaju da upravo oni mogu usporiti napredak kod mršavljenja i negativno utjecati na zdravlje.

Riječ je o rafiniranim uljima sjemenki, poput biljnog ulja, kanola ulja (ulje od uljane repice), sojinog i kukuruznog ulja, koja prolaze poseban proces rafiniranja. "Biljna ulja su razlog zašto je prerađena hrana nezdrava", objašnjava liječnica dr. Cate Shanahan u razgovoru s poznatom nutricionisticom JJ Virgin, prenosi SheFinds.

Dr. Shanahan ističe kako je važno zapamtiti nekoliko najproblematičnijih ulja, među kojima su kukuruzno, sojino, suncokretovo, ulje šafranike i ulje rižinih mekinja. Dodaje da su ta ulja često povezana s upalnim procesima, stvaranjem toksičnih spojeva u tijelu, inzulinskom rezistencijom i otežanim gubitkom kilograma.

Važno je birati prirodnije izvore masnoća

Rafinirana ulja nalaze se u raznim proizvodima, od preljeva za salate do raznih grickalica i proteinskih pločica. Čak i hrana koja se naizgled smatra zdravom ili prikladnom za dijetu često sadrži ova ulja. Preporuka stručnjaka je da, koliko je moguće, biramo prirodnije izvore masnoća.

Liječnik dr. Josh Axe savjetuje korištenje zdravijih alternativa, poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja, avokadova i kokosova ulja ili raznih orašastih ulja. "Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima i antioksidansima, idealno za salate i kuhanje na niskim temperaturama", ističe.

Povremena konzumacija rafiniranih ulja nije problem, ali za dugoročan napredak i smanjenje upala važno je smanjiti njihov unos u svakodnevnoj prehrani.

01.06.2025. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno