« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NAČELO DOKAZIVANJA

Radovan Karadžić traži novu odgodu suđenja

Karadžić traži zaustavljanje postupka jer mu je uskraćeno pravo da dovede u pitanje tisuće dokaza iz prijašnjih suđenja koji se sada koriste protiv njega

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Radovan Karadžić

,

Haaški sud

Bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić prigovorio je Haaškom sudu da se sudski postupak protiv njega nepravedno vodi i zatražio je novu odgodu suđenja, pokazali su sudski dokumenti objavljeni u utorak.

Karadžić u svom podnesku traži zaustavljanje postupka jer mu je uskraćeno pravo da dovede u pitanje tisuće dokaza iz prijašnjih suđenja koji se sada koriste protiv njega.

Sudsko vijeće je prihvatilo 1.500 izjava svjedoka i dokaza iz ranijih slučajeva vezanih za rat u BiH, a Karadžić navodi da on nije dobio priliku za protuispitavanje svjedoka. On tvrdi da je to "nedopustivo poremetilo načelo dokazivanja i narušilo presumpciju nevinosti do te mjere da je suđenje već postalo nepravedno".

On smatra da je neprihvatljivo to što se odlukama sudskog vijeća prihvaćaju dokazi i svjedočenja izvedeni u drugim postupcima.

Suđenje Karadžiću trebalo bi se nastaviti 13. travnja izvođenjem svjedoka tužiteljstva pošto je žalbeno vijeće Haaškog suda prošloga tjedna odbilo njegov zahtjev za odgodom do 17. lipnja u kojemu je tvrdio da mu treba više vremena za pripremu odbrane.

Tijekom uvodne riječi održane prošlog mjeseca, Karadžić je negirao sudjelovanje u kaznenim djelima iz dviju točaka optužnice, četverogodišnjoj opsadi Sarajeva i pogibiji 10.000 ljudi te zločinu u Srebrenici i likvidaciji 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Karadžić se od progona skrivao od 1996. do 2008. kada je, prerušen u alternativnog iscjelitelja, uhićen u Beogradu i prebačen u Den Haag. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 22:29:13
Novi komentar
nužno
nužno