objavljeno 06.04.2010. 22:29:13
NAČELO DOKAZIVANJA

Radovan Karadžić traži novu odgodu suđenja

Karadžić traži zaustavljanje postupka jer mu je uskraćeno pravo da dovede u pitanje tisuće dokaza iz prijašnjih suđenja koji se sada koriste protiv njega

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić prigovorio je Haaškom sudu da se sudski postupak protiv njega nepravedno vodi i zatražio je novu odgodu suđenja, pokazali su sudski dokumenti objavljeni u utorak.

Karadžić u svom podnesku traži zaustavljanje postupka jer mu je uskraćeno pravo da dovede u pitanje tisuće dokaza iz prijašnjih suđenja koji se sada koriste protiv njega.

Sudsko vijeće je prihvatilo 1.500 izjava svjedoka i dokaza iz ranijih slučajeva vezanih za rat u BiH, a Karadžić navodi da on nije dobio priliku za protuispitavanje svjedoka. On tvrdi da je to "nedopustivo poremetilo načelo dokazivanja i narušilo presumpciju nevinosti do te mjere da je suđenje već postalo nepravedno".

On smatra da je neprihvatljivo to što se odlukama sudskog vijeća prihvaćaju dokazi i svjedočenja izvedeni u drugim postupcima.

Suđenje Karadžiću trebalo bi se nastaviti 13. travnja izvođenjem svjedoka tužiteljstva pošto je žalbeno vijeće Haaškog suda prošloga tjedna odbilo njegov zahtjev za odgodom do 17. lipnja u kojemu je tvrdio da mu treba više vremena za pripremu odbrane.

Tijekom uvodne riječi održane prošlog mjeseca, Karadžić je negirao sudjelovanje u kaznenim djelima iz dviju točaka optužnice, četverogodišnjoj opsadi Sarajeva i pogibiji 10.000 ljudi te zločinu u Srebrenici i likvidaciji 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Karadžić se od progona skrivao od 1996. do 2008. kada je, prerušen u alternativnog iscjelitelja, uhićen u Beogradu i prebačen u Den Haag. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 22:29:13
http://m.metro-portal.hr/radovan-karadzic-trazi-novu-odgodu-sudjenja/37267/