« Film
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
KKZ

Radionica za filmove koji nastaju u 'kućnim' uvjetima

U svakom tematskom modulu možete istraživati sve filmske rodove - eksperimentalni, dokumentarni, igrani ili animirani

Zanimljiva radionica
Zanimljiva radionica (KKZ)
Više o

Kinoklub Zagreb

,

radionica kućnog filma

KinoKlub Zagreb u okolnostima kada su, kako kažu, svi odgovorni građani koji ne trebaju izlaziti trenutno u svojim domovima, nudi naprednu radionicu koja će pokazati da se za snimanje dobrog filma ne treba izlaziti iz kuće. Polaznici radionice kućnog filma, za koju su prijave otvorene do 2. travnja, moći će odabrati jedan od tri tematska modula radionice.

U svakom tematskom modulu možete istraživati sve filmske rodove - eksperimentalni, dokumentarni, igrani ili animirani.

Prvi modul je Kućni ljubimci, u kojem kinoklubaši pozivaju filmaše da naprave film o svojim psima, mačkama, pticama, zamorcima, reptilima i ostalim ljubimcima.

"Što čini vaše ljubimce filmski zanimljivima? Njihovo gotovo ljudsko ponašanje, njihov odnos s vama ili drugim životinjama u kući, ili možda njihov specifičan izgled i uzorci njihovog krzna?", pitanja su koja bi se polaznici trebali zapitati kada smišljaju scenarij za svoj film.

Drugi modul je Biljke i predmeti, u kojem inspiracija mogu biti kućne biljke ili zanimljivi predmeti koje možemo naći kod kuće.

"Možda je vaša kolekcija biljaka urbana džungla puna različitih boja i oblika. Možda imate pravo vizualno bogatstvo u vašim enciklopedijima i atlasima, igračkama i keramičkim figuricama ili tkaninama i uzorcima", poručuju iz KinoKluba.

Treći modul je Found footage, filmska tehnika u kojoj se koristi već postojeći materijal te mu se mijenja svrha i značenje kako bi nastalo novo djelo.

Može se koristiti materijal pronađen u otvorenim bazama podataka na internetu ili kojeg su ranije snimili, stare filmove s isteklim autorskim pravima, stare fotografije ili kućne snimke, te ih montirati na posve nov način, dodati im glazbu, zvukove drugog filma ili pak naraciju ili komentar.

Za tu kategoriju nije potrebna kamera, već samo montažerske vještine.

Radionica nema selekcije niti predavanja te će se u potpunosti odvijati online.

Zainteresirani se trebaju do 2. travnja prijaviti na mail radionice@kkz.hr s naslovom maila Kućni film, s kontaktom i izborom modula za koji se prijavljuje.

Svi prijavljeni autori dobit će mail s uputama i resursima koji im mogu pomoći u radu, kao i inspirativnom listom filmova za modul koji su odabrali.Snimanje i montažu polaznici će raditi sami od kuće s opremom koja im je dostupna, a iako su ciljani polaznici za radionicu iskusniji autori, mogu se prijaviti svi građani bez obzira na članstvo u Kinoklubu Zagreb ili prethodno filmsko iskustvo. Filmovi se mogu snimati i mobitelima.

Polaznici će imati tri tjedna da osmisle, snime i montiraju svoj film, koji će onda biti uploadan na video playlistu koja će biti javno dostupna. Završeni filmovi očekuju se 27. travnja.

Voditeljica radionice je redateljica Daria Blažević, no polaznici trebaju biti spremni na samostalno učenje i rad.

Blažević je završila studij režije na Filmskoj akademiji u Beču i Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a dopredsjednica je Kinokluba Zagreb i voditeljica umjetničke organizacije Kadromat. Autorica je kratkometražnih filmova "Kartograf", "Indonezija", "Srami se" i "Zubi". 

31.03.2020. 11:29:00
Novi komentar
nužno
nužno