« Znanost
objavljeno prije 10 mjeseci i 5 dana
NEVJEROJATNO!

Radioaktivni otpad uspješno je stopljen u staklene ploče

Ovaj uspjeli eksperiment veliki će utjecaj imati na zbrinjavanje ove vrste otpada u cijelome svijetu.

Genijalna stvar!
Genijalna stvar! (Pixabay)
Više o

radioaktivni otpad

,

prerada

U prvoj demonstraciji takve vrste, radioaktivni materijal zarobljen je u staklenim pločama, u laboratoriju Pacific Northwest National Laboratory u Washingtonu.

Znanstvenici su pomiješali otpad niske radioaktivne vrijednosti s tekućim staklom, a onda pustili da se mješavina stvrdne u čvrste ploče, čime se radioaktivni materijal i opasne kemikalije imobiliziraju unutar ploča.

„Radioaktivni elementi kemijski su vezani za staklo", govori Will Eaton, voditelj ovog ispitivanja, „a staklo je trajni oblik izolatora koji je radioaktivne materijale na dulje vremenske periode sposoban držati odvojenima od okoliša."

Za eksperiment se koristilo 11 litara radioaktivnog materijala, a njime se želi približiti cilju zbrinjavanja milijuna hektolitara opasnog nuklearnog otpada koji je nastao tijekom 40 godina rada sada već zatvorenog nuklearnog kompleksa Hanford Site.

Kako bi „zarobili" nuklearni otpad u staklu, znanstvenici su ga pomiješali s materijalima poput silicijevog dioksida, a onda umetnuli mješavinu u topionik koji je postizao temperaturu do 1 148 stupnjeva. Na kraju procesa, dobiveno je oko 9 kilograma stakla.

Eaton je eksperiment proglasio uspjelom kolumnacijom dvadesetogodišnjeg rada, koji je počeo dizajnom i izgradnjom kompleksa za zbrinjavanje nuklearnog otpada, a veliki će utjecaj imati na zbrinjavanje ove vrste otpada u cijelome svijetu.

Easton nadalje tvrdi da, ako se staklo slomi, kao što se dogodilo s jednim pokusnim primjerkom, onda imate više komada stakla i ništa više. Nuklearni otpad sada je dio materijala stakla, a njegova razgradnja je spora i ovisi o mjestu na kojem se razgrađuje, tako da manje količine odlomljenih komadića ne mogu imati razoran utjecaj na okoliš.

Za kasnije ove godine isplaniran je još jedan eksperiment za koji će se koristiti 7.5 litara otpada iz drugog spremnika iz istog kompleksa, da se ispitaju još neke karakteristike dobivenog materijala. Nakon toga, kontejneri sa staklom spremit će se u spremnike za zbrinjavanje takve vrste otpada.

Piše: Andrea Holi
24.05.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno