« Film
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
URANIA

QUEER MoMENTI | Gendernauts i Genderation

Udruga Domino otvara novu sezonu filmskog programa Queer Momenti s dvostrukom projekcijom u prostoru Uranija (Trg Eugena Kvaternika 3/3) u srijedu 31.3.!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Queer MoMenti

,

Urania

Dokumentarni filmovi Gendernauts (1999.) i Genderation (2021.) pružaju međugeneracijski pregled životnih puteva i aktivizma nekolicine trans/interseks/ne-binarnih/genderqueer protagonista/ica s 20 godina odmaka.

Ususret dvadesetoj godišnjici festivala Queer Zagreb, Domino želi istražiti kako su se u tom periodu mijenjali i evoluirali narativi, diskusije, ciljevi i borbe oko queera - kako one unutarnje i individualne, tako i kolektivne.

Ova dva dokumentarca njemačke pionirke queer filma Monike Treut nude uvid upravo u to - kako se kroz godine mijenja odnos queer sugovornika/ca prema vlastitom identitetu i svijetu oko njih, kao i odnos tih svjetova prema njima.

Gendernauts (1999.) je na kraju prošlog milenija ponudio jedan od prvih poučnih i suosjećajnih filmskih uvida u svijet transrodnih identiteta kroz portrete nekolicine tzv. "gender-mixera" iz San Francisca. Redateljica Monika Truet istražuje parametre raznih rodnih identiteta i njihovo preklapanje s utopijskim idejama o tehnologiji, prije nadolaska ere tehnoloških divova Silicijske doline.

Kroz razgovore s legendarnim trans intelektualacima/kama, trans i interseks umjetnicima/cama, njihovih partnerima i suvremenicima/cama, Gendernauts prikazuje živuću povijest kalifornijskog queera te je vremenska kapsula u narativ o rodnoj fluidnosti i samoodređenju na pragu novog tisućljeća.

Trailer:

U Genderationu (2021.) se Monika Treut ponovno susreće s tadašnjim pionirima transrodnog pokreta kako bi saznala kako su njihovi životi i priče evoluirale, kako su se smjestili u svoje identitete i kako njihova energija nastavlja imati utjecaj i danas. Njihov aktivizam se mijenja s novim perspektivama te postavlja pitanja i o tome kako žele živjeti u starosti. San Francisco je nekad bio, riječima Annie Sprinkle, "klitoris S.A.D.-a", a danas je svjetsko sjedište tehnološke industrije koja procesima gentrifikacije potiskuje nekadašnje queer prostore i zajednice. Genderation ocrtava pronicljiv prikaz S.A.D.-a na samom kraju Trumpove administracije za čije su vrijeme teško izborena transrodna prava ugrožavana i ukidana.

Trailer

Broj ulaznica je ograničen zbog epidemioloških mjera pa na vrijeme rezerviraj svoje mjesto kupovinom ulaznice za 20 kn na linku: https://dogadanja.kupiulaznicu.hr/projekcija/36255

► Raspored projekcija:

19:00 Gendernauts

21:00 Genderation

24.03.2021. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno