« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
NOVOSTI

Qualcomm Snapdragon 855 već je u rukama nekoliko proizvođača

Qualcomm Snapdragon 855 mobilna platforma već je u rukama zainteresiranih OEM-a. Bit će glavna pokretačka snaga mnogih top modele pametnih telefona počevši od prvog tromjesečja 2019. godine

Moćni Snapdragon 855
Moćni Snapdragon 855 (Qualcomm)
Više o

Qualcomm

,

Snapdragon 855

Qualcomm Snapdragon 855 je 12.4 × 12.4 mm SoC, temeljen na 7nm FinFET proizvodnom procesu. Javna je tajna da za masovnu proizvodnju bit će zadužen tajlandski TSMC, koji ujedno ostaje ekskluzivni dobavljač i A13 čipova za iPhone modele 2019. To znači da TSMC zadržava značajan tržišni udio jer bit će odgovorni za proizvodnju Snapdragon čipseta, A12 za iPhone Xs i iPhone Xs Max i Kirin 980 tvrtke Huawei.

NPU

SoC po prvi puta dolazi sa zasebnom integriranom NPU (Neural Processing Unit) komponentom za umjetnu inteligenciju koja se koristi za obradu velike količine AI podataka. I rasterećenje CPU ili DSP. U slučaju nove platforme koristit će se za analizu informacija o slici ili glasovni upiti, offline prijevod teksta, učenje ponašanja korisnika kako bi se optimizirali resursi sustava prema korisničkim navikama itd. Qualcommovi programeri dobili su zadatak da prorade na dodatnoj optimizaciji usmjeravanja tokova podataka između NPU, CPU i glavne memorije radi bolje izvedbe.

U međuvremenu, osvanuli su prvi Geekbench rezultati za čipset koji su testirani na nekom prototipu uređaja sa 6 GB radne memorije i pokretanog Android 9.0 Pie. Prema osvojenom broju bodova, Snapdragon 855 se približio prošlogodišnjem A11 Bionic čipu.

5G modem

Snapdragon 855 dobiva podršku 5G mreža zahvaljujući X50 modemu. No, vjerojatno će ovo puno rješenje odabrati samo mali dio proizvođača za tržišta s omogućenim 5G mrežama. Zato su odlučili ostatku proizvođača uređaja ponuditi X24 inačicu modema koja podržava 4G Cat.20 LTE standard, koji nije za odbaciti. To je prvi je modemski čip koji se izrađuje pomoću 7 nm FinFET procesa i dvaput brži od bilo kojeg Qualcommovog dosadašnjeg modema. Njegova brzina preuzimanja podataka je do 2 Gbps, i podizanja do 316 Mbps.

Prema nekim izvorima bliskim mobilnoj industriji, za X50 modem odlučili su se proizvođači prijenosnih računala sa sustavom Windows 10 na ARM-u ili Chrome OS-om, koje će pogoniti čipset s modificiranim Cortex-A76 jezgrama - Snapdragon 8150.

Qualcomm kaže kako će potpune specifikacije o 7nm SoC-u biti objavljene u prosincu kao dio godišnjeg Tech Summita. Tada ćemo znati koje točno oružje ima Qualcomm u natjecanju sa Huaweijem, Samsungom i Appleom.     

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Piše: Sanja Ledinek
19.09.2018. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno