« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
PROBLEMI?

Qualcomm pokrenuo val otpuštanja

Kako bi se oduprli ugovoru o otkupu tvrtke Qualcomm u Singapuru, obećali su dioničarima smanjiti potrošnju od milijardu dolara... no to baš i nije prošlo...

Prošlo je vrijeme cvjetanja ruža
Prošlo je vrijeme cvjetanja ruža (Qualcomm)
Više o

Qualcomm

,

otpuštanja

Novosti o masovnim otpuštanjima tvrtke Qualcomm samo u američkoj državi Kaliforniji, objavio je Bloomberg.

U rujnu 2017. Qualcomm je zapošljavao 33.800 ljudi na punom radnom vremenu i honoraraca. Oko 3.300 ih zaposleno u fiskalnoj 2017. godini. Otpuštanje od 1.000 - 1.500 zaposlenika utjecat će na oko 3 - 5 posto Qualcomm svjetske radne snage.

Poslovanje tvrtke Qualcomm nedavno se pojavilo u vrtlogu nekoliko izazova. U četvrtom tromjesečju 2017. godine dobit im je pala više od 89 posto zbog pravne bitke s Appleom i njegovim dobavljačima koji su odbili plaćati naknade za patente jer smatraju da Qualcomm zloupotrebljava dominantni položaj. Također je Huawei prekinuo suradnju oko licenciranja tehnologija. Osim toga postoji dovoljno drame oko ponude za preuzimanje NXP poslovnog segmenta od strane Broadcoma i blokiranja akvizicije od administracije Donalda Trumpa.

Kako bi se oduprli ugovoru o otkupu tvrtke Qualcomm u Singapuru, obećali su dioničarima smanjiti potrošnju od milijardu dolara. Kao što to obično biva, prvi potez je smanjenje broja zaposlenih. Qualcomm je svoju odluku o otkazima opravdao ovim riječima:

"Prvo smo pogledali uštede troškova bez otpuštanja, ali smo zaključili da je smanjenje radne snage neophodno kako bi se dugoročno podržao rast i uspjeh, a na kraju svi dioničari imali koristi od toga".

Posljednji veliki otkazni krug u Qualcommu bio je prije tri godine. Tada je 4500 zaposlenika izgubilo posao.

Piše: Sanja Ledinek
20.04.2018. 11:29:00
Novi komentar
nužno
nužno