« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
SAVJETI :)

Kako tvrtke mogu spriječiti cyber napade

Osobito su važna IT rješenja koja rade na konstantnoj analizi ponašanja zaposlenika o pristupu povjerljivim podacima tvrtke, te štite intelektualno vlasništvo i pojednostavljuju usklađenosti

Brinete li za svoju sigurnost?
Brinete li za svoju sigurnost? (Arhiva)
Više o

cyber sigurnost

,

Clico Hrvatska

Prema podacima institucija za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, pojedine tvrtke pretrpjeli su štete u vrijednosti i od po nekoliko stotina tisuća eura zbog hakerskih upada u korporativne mreže. Kao rezultat toga sve je veći broj onih koji su počeli ulagati u visoko kvalitetna IT rješenja kao jedan od najpouzdanijih zaštitnih mehanizama.

Pored prepoznavanja potencijalnih prijetnji izvana, što je prvi korak u borbi protiv ''cyber'' - prijestupnika i njihovih nezakonitih aktivnosti, potrebno je napraviti i odgovarajuća rješenja za obranu od napada. To se prvenstveno odnosi na proizvode čiji se rezultati temelje isključivo na retroaktivnom prikupljanju podataka.

Prema riječima Petra Brgana, direktora za razvoj poslovanja tvrtke Clico Hrvatska, specijalizirane za područja sigurnosti, umrežavanja i upravljanja, tvrtke bi trebalo djelovati preventivnije: „Kada govorimo o situaciji IT sustava u Hrvatskoj, ali i u regiji, sigurnost je na zadovoljavajućoj razini. Međutim, i dalje je mali broj tvrtki koje se bave sprječavanjem propusta na ovom polju".

Osobito su važna IT rješenja koja rade na konstantnoj analizi ponašanja zaposlenika o pristupu povjerljivim podacima tvrtke, te štite intelektualno vlasništvo i pojednostavljuju usklađenosti.

Američka tvrtka Forcepoint razvila je pristup koji se bazira na proučavanju ljudskog ponašanja, u cilju izrade besprijekornih sustava, koji imaju sposobnost prepoznavanja motiva i namjera korisnika na temelju njihove interakcije s podacima. Cilj je izrada progresivnih rješenja za podizanje "borbene spremnosti" korisnika mreža, koji predstavljaju ranjive točke unutar korporativnih sustava. Gore navedeni sustavi omogućuju:

• naprednu detekciju potencijalnih prijetnji, koja omogućava zaštitu podataka i poslovnih procesa, u svakom trenutku, u uredu, na putu ili u oblaku;

• potpunu vidljivost, koja omogućuje besprijekoran pregled cjelokupne mreže radi bolje analize;

• napredne analitike, koje precizno obrađuju podatke iz cijele mreže kako bi poduzeli odgovarajuće korake;

• adaptivnu sigurnost, koja dozvoljava upotrebu kontekstualne inteligencije, radi preduhitrivanja razvijajućih prijetnji i brzog povratka u normalu, u slučaju problema.

Na ovaj način, stvaraju se optimalni uvjeti poslovanja, a sigurnost podataka tvrtke podiže na višu razinu.

24.04.2018. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno