« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
CIJENA BODE OČI

Putin: Ugovor o isporuci plina s Ukrajinom je 'uravnotežen'

Novi ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič rekao je da želi zaključiti novi ugovor o plinu s Moskvom prije svibnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Putin

,

Ukrajina

,

plin

,

Rusija

,

Julija Timošenko

,

Kijev

,

Viktor Janukovič

Ugovor o isporuci plina koji trenutačno veže Rusiju i Ukrajinu je "uravnotežen", ali bi se o njemu opet moglo razgovarati u okviru širih "konzultacija" o energiji između dviju zemalja, rekao je u četvrtak premijer Vladimir Putin, a prenijele su ruske agencije.

Dokument iz siječnja 2009. kojim se utvrđuju uvjeti za isporuku ruskog plina Ukrajini "je uravnotežen, vodi računa o interesima Ukrajine i Rusije, priznat je u svijetu i valjan je", rekao je Putin na tiskovnoj konferenciji nakon prvog susreta s novim ukrajinskim kolegom Mikolom Azarovom. Ugovor je zaključen prije godinu dana, u vrijeme kada je na premijerskoj dužnosti bila Julija Timošenko, nakon višetjedne teške plinske krize između Kijeva i Moskve.

U četvrtak se ipak razgovaralo o cijeni plina. Azarov je uoči putovanja u Moskvu ocijenio da će ona stvoriti "velike probleme ukrajinskom gospodarstvu". "Ako se postavi pitanje promjene cijene, onda se postavlja i pitanje 'u zamjenu za što'. Dakle, upitali smo kolege što su spremni ponuditi u zamjenu", rekao je ruski premijer.

Azarov je na tiskovnoj konferenciji s Putinom dao do znanja kako ugovor "nije jako pravedan za Ukrajinu, s obzirom da su ga potpisale javne tvrtke" Gazprom i Naftogaz. Novi ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, čija Stranka regija okuplja veći broj velikih industrijalaca, potrošača plina, rekao je nešto ranije da želi zaključiti novi ugovor o plinu s Moskvom prije posjeta Kijevu kolege Dmitrija Medvedeva u svibnju. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 00:33:00
Novi komentar
nužno
nužno