« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PIZZA GLOBALE

Put oko svijeta smrznute pizze - znate li što jedete?

Smrznuta pizza odličan je primjer prizvodnje hrane u 21. stoljeću - sastojci potječu s različitih kontinenata, kvaliteta nije bitna

Pizza
Pizza (DeviantArt)
Više o

pizza

,

globalizacija

,

proizvodnja hrane

Globalizacija je učinila svoje i zemlja podrijetla nam odavno više ne govori od kuda točno dolazi određeni proizvod. Dobar primjer za to je smrznuta pizza čiji sastojci nerijetko dolaze s različitih kontinenata te iza sebe imaju svojevrsni put oko svijeta.

"Proizvodnja hrane je globalna industrija", napisao je je austrijski novinar Paul Trummer koji je u knjizi "Pizza Globale" opisao dugačko putovanje smrznute pizze sa salamom. Prvi sastojak, pšenica, potječe iz dalekih zemalja poput Indija i Ugande, dok rajčice i masline pristižu iz Italije, origano iz Meksika, a češnjak iz Kine. U proizvodnji salame i mlijeka za sir prednjače Njemačka i susjedne zemlje, ali se meso sve više uvozi iz Istočne Europe.

>>Globalizacija možda čini svijet ranjivijim

"Sastojci se uvoze iz zemalja u kojima su najjeftiniji. Namirnice su danas dostupnije nego prije 20 godina, a distributeri su u stalnom cjenovnom ratu. Iako potrošači u konačnici profitiraju zbog nižih cijena, one nisu realne niti moralno opravdane. Radnici često rade u neljudskim uvjetima za izrazito male plaće", navodi Trummer.

Nadalje, autor problem vidi u uvozu mesa koje je u nekim zemljama jeftinije zbog blažih propisa držanja životinja. Multinacionalnim kompanijama koje uvoze sastojke i sastavljaju konačan proizvod zamjerava manjak transparentnosti: "Čak ni najosvješteniji potrošači danas ne mogu saznati odakle potječu namirnice."

Pojedina poduzeća prepoznala su trend na tržištu te potrošačima nude proizvode poželjnog podrijetla, ali takvu transparentnost naplaćuju višim cijenama (npr. ekološki uzgoj i fair-trade).

"Osnovni sastojci za domaću pizzu su brašno, voda, germa, ulje, rajčice, sir i salama. Kada pogledamo sastojke zamrznute pizze postaje jasno da je prepuna kemijskih dodataka. Pizze iz automatiziranih pogona često su simulacije originala. Izgledaju kao pizza, imaju odgovarajući miris i okus, ali su sastojci umjetni. Sve je to psihologija. Cijena smrznute pizze u Njemačkoj počinje kod 80 centi. Budite sigurni da proizvođači itekako zarađuju unatoč tako niskoj cijeni", objašnjava autor.

U zaključku knjige Trummer apelira na svijest potrošača koji svakom kupnjom odlučuju o tržišnom uspjehu ili neuspjehu proizvoda: "Podržite pizzu locale umjesto pizze globale!"

23.11.2010. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno