« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
LOŠE NAVIKE

Pušenje, alkohol i kava uzrokuju migrene

Znanstvenici su potvrdili da su glavobolje kod mladih ljudi izrazito povezane s alkoholom, pušenjem, kavom i nekretanjem

alkohol kava cigarete migrene
alkohol kava cigarete migrene (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

kava

,

cigarete

,

alkohol

,

glavobolja

,

migrena

,

wakeboard

Već se dugo zna da su glavobolje jedan od najčešćih zdravstvenih problema adolescenata - pet do 15 posto njih pati od migrena, a 15 do 25 posto od glavobolja. Alkohol, pušenje i kava i prije su se povezivali s glavoboljama u odrasloj dobi, ali takve pojave nisu bile istražene mađu mladima.

Novo istraživanje njemačkih znanstvenika objavljeno u časopisu 'Headache' povezuje migrene i glavobolje u srednjoškolaca s alkoholom, cigaretama i kavom.

Astrid Milde-Busch je kolegama na Sveučilištu Ludwig-Maximilians ispitala 1.260 učenika u dobi od 14 do 20 godina. Oni su ispunili upitnik o glavoboljama i stilu života, uključujući alkohol, pušenje i konzumiranje kofeina.

Rezultati su pokazali da je 83.1 posto učenika glava boljela barem jednom u posljednjih šest mjeseci, njih 10.2 posto patilo je od migrene, a njih 48.7 posto osjećalo je i bolove u vratu, oko očiju i mišićima. Čak 38.5 posto učenika reklo je da je pilo alkohol barem jednom tjedno. Oko 25 posto učenika je pušilo, a polovica ih je pila kavu.

Autori studije kažu da je konzumiranje alkohola, cigareta i kave, uz manjak fizičke aktivnosti očito povezano s migrenama i glavoboljama.

07.06.2010. 18:08:00
Novi komentar
nužno
nužno