« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca

Pulitzer za legendarnog Dylana

Počasna nagrada slavnom tekstopiscu i glazbeniku koji će 13. lipnja nastupiti u Varaždinu

Američki glazbenik priprema drugi dio svojih memoara
Američki glazbenik priprema drugi dio svojih memoara
Više o

Bob Dylan

,

pultizer

Zahvaljujući Bobu Dylanu, rock ‘n’ roll se napokon probio do Pulitzera. Legendarni trubadur Dylan dobio je počasnog Pulitzera kojeg može pridružiti kolekciji Oscara i Grammyja. Jedan od najslavnijih i najutjecajnijih tekstopisaca posljednih pola stoljeća, koji je više od ikoga donio rock s ulica u studentske predavaonice, dobio je počasnog Pulitzera zbog svog, kako se navodi u priopćenju, dubokog utjecaja na popularnu glazbu i američku kulturu obilježenog lirskim kompozicijama i nevjerojatnom poetikom. Ovo je prvi put da žiri nagrade Pulitzer, koji je uglavnom favorizirao klasičnu glazbu i odnedavno jazz, nagradi pravac nekada prozivan barbarskim, pa čak i subverzivnim. Dylanova pobjeda ne znači da je žiri zaboravio klasičnu glazbu. Pulitzera za glazbu dobio je David Lang.

- Pjesme Boba Dylana najčešće se mogu čuti u mome domu pa je činjenica da sam nagrađen u isto vrijeme kada i  Dylan zaista nevjerojatna - rekao je Lang.

Golemi utjecajJedan od najutjecajnijih tekstopisaca u posljednih pola stoljeća, koji je više od ikoga donio rock s ulica u predavaonice, dobio je počasnog Pulitzera  zbog svoga dubokog utjecaja na popularnu glazbu i američku kulturu. 

Dugo nakon što su njegovi suvremenici umrli ili prekinuli karijere, Dylan je nastavio održavati koncerte i objavljivati nove hvaljene albume od kojih je posljednji, ‘Modern Times’, dočekan s puno hvale i nestrpljenja. Obožavatelji, kritičari i akademici postaju  opsjednuti njegovim pjesmama još od sredine 60-ih, kada je pjesma ‘Blowin’ in the Wind’ Dylanu donijela epitete pjesnika i proroka svoje buntovne generacije. Njegove pjesme uključuju biblijske referencije, a kao utjecaje navodio je Antona Pavloviča Čehova, Walta Whitmana, Dylana Thomasa i Jacka Keoruaca. Njegovi memoari ‘Kronike, prvi dio’ priznati su od kritike i tretiraju se kao ozbiljna literatura, a ne kao još jedan u nizu memoarskih zapisa slavnih. Ovo priznanje odlična je uvertita za predstojeći koncert ultimativne legende koja će 13. lipnja nastupiti u Varaždinu, nesumnjivo pred mnoštvom obožavatelja, ne samo iz Hrvatske.

Piše: Piše: Livia Čveljo
08.04.2008. 22:26:11
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Carver
    10.04.2008. 15:52
    Čovjek je zakon! Jedva čekam koncert u Varaždinu.
Novi komentar
nužno
nužno