« Film
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
tijesan ishod

10 najboljih filmova 2009. po izboru publike

Ova godina bila je puna filmskih noviteta, tehnoloških inovacija, glumačkih iznenađenja i razočaranja, ali samo su odabrani među prvih deset

Harry Potter serijal ove je godine iznjedrio vjerojatno svoj najbolji nastavak
Harry Potter serijal ove je godine iznjedrio vjerojatno svoj najbolji nastavak
Više o

Harry Potter

,

Transformeri

,

Terminator

,

filmovi

,

Sumrak Mladi mjesec

,

top deset filmova 2009

Filmska 2009. bila je prepuna naslova koji su ostavili zapažen trag u kinematografiji, što po zaradi što po kvaliteti. Na ovu listu nisu se uspjeli uvući brojni filmovi koji nimalo ne zaostaju za drugima po glumačkoj izvrsnosti, priči i produkciji; razlog je jednostavan, na popisu su filmovi kojima se prošle godine kad su najavljivani predviđao veliki uspjeh i koji su opravdali očekivanja.

Danas je jasno da su analitičari i kritičari bili u pravu, a očekivanja publike svakako su nadmašena. Druga stvar, izostavljeni su brojni filmovi s raznih festivala prvenstveno zbog svoje artističke i mnogima teško probavljive forme, koliko god to zvučalo nelogično, jer ova lista temeljena je između ostalog i na globalnoj popularnosti te prašini koju su filmovi podigli. Neka sredina se morala pronaći.

U 2009. dominirali su filmovi znanstvene-fanastike. Puno se polagalo na produkciju i efekte, ali na sreću svih ljubitelja žanra i filma uopće, mnogo pažnje usmjereno je i na dubinu likova, logičnost priče, dramaturgiju. Sve s ciljem da bi se dobili potpuni filmovi. U tim pokušajima bilo je i puno promašaja, no nedostatci su se već kompenzirali glumačkim izvedbama ili pak specijalnim efektima. Upravo zato je i bilo teško odrediti deset najboljih filmova ove godine.

IZVAN KATEGORIJE: AVATAR - Cameronovo remek-djelo kasno je startalo u Hrvatskoj pa publika još nije imala prilike pogledati ga u dovoljnom broju.

1. HARRY POTTER I PRINC MIJEŠANE KRVI

Svi obožavatelji Harryja Pottera otpočetka su znali što će zbivati u šestom filmskom nastavku priče o dječaku čarobnjaku. Harry Potter i njegovi prijatelji moraju se suočiti s novim opasnostima zbog ponovnog dolaska Lorda Voldemorta. Pored toga započinju tinejdžerski život koji je prototipično pun problema. Harry Potter i Princ miješane krvi sasvim je novo poglavlje u životima junaka i neprijatelja prikazano u relativno tamnom i mračnom kontekstu. Upravo se to i dopalo kritičarima koji se slažu da je riječ o jednom od najboljih filmova iz serijala. A gledateljstvo? Treba li uopće spominjati koliko je brojna Potterova publika? A tek vjerna?

Originalni naslov:

Harry Potter and the Half-Blood Prince

Žanr: avantura, fantastika, misterija

Zemlja:
SAD / Velika Britanija

Izdavač/Distributer:
Warner Bros.

Uloge:
Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon, Alan Rickman, Tom Felton

Režija:
David Yates

Scenarij:
Steve Kloves prema knjizi J.K. Rowling

Producent/i:
David Barron, David Heyman

2. SUMRAK SAGA: MLADI MJESEC

Jedan od najiščekivanijih filmova 2009. svakako je nastavak sad već kultne sage o vampirima, smrtnicima i vukodlacima. Inače, filmska verzija Sumraka zaradila je preko 350 milijuna dolara što je bio odličan razlog da se ubrza s nastavkom. Mladi mjesec, opet prema knjizi, opisuje zbivanja između Belle i Edwarda te njihovu vezu koja poprima sasvim novu dimenziju. U ovom nastavku na površinu izbija i sukob između plemena Quileute i vampira, koji se odigrava između Bellinog najboljeg prijatelja, Jacoba Blacka, i njezine ljubavi, Edwarda Cullena. Nije potrebno ulaziti u detalje - kina su bila puna od samog početka prikazivanja.

Originalni naslov:
The Twilight Saga: New Moon

Žanr:
romansa, fantastika, teen

Zemlja:
SAD

Izdavač/Distributer:
Summit Entertainment

Uloge:
Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Ashley Greene

Režija:
Chris Weitz

Scenarij:
Melissa Rosenberg

Producent/i:
Wyck Godfrey

3. TRANSFORMERI: OSVETA PORAŽENIH

Sam Witwicky (Shia LaBeouf) ponovo se udružuje s Autobotima protiv zakletih neprijatelja Decepticona, dvije godine nakon što je spasio svemir. U drugom nastavku više je akcije, više je smijeha i ono najvažnije više je robota promjenjiva oblika. Michael Bay kao redatelj ponovo se vratio na scenu s neizbježnim LaBoefom i atraktivnom Megan Fox koja je bila senzacija i u prvom dijelu priče o vanzemaljskim robotima. Prvi nastavak je bio sjajno prihvaćen, ovaj je nažalost loše primljen kod kritike. Osim pohvala efektima i sjajno prikazanim borbama robota, najviše prigovora ide plitkosti likova i pretjeranoj količini akcijskih scena. Zarada je ipak bila na prvom mjestu. Ipak, ovakva vrsta filma i ne bi trebala imati previše dramaturgijskih sekvenci - ipak se radi o robotima iz svemira - zato je film dobro prošao kod onih koji vole akciju i smijeh.

Originalni naslov:
Transformers: Revenge of the Fallen

Žanr:
akcija, ZF, avantura

Zemlja:
SAD

Izdavač/Distributer:
Paramount Pictures/Blitz

Uloge:
Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Rainn Wilson

Režija:
Michael Bay

Scenarij:

Ehren Kruger, Roberto Orci, Alex Kurtzman

Producent/i:
Ian Bryce, Tom DeSanto, Lorenzo di Bonaventura, Don Murphy

4. DISTRIKT 9

Dakle, Distrikt 9 opisuje fikcionalni svijet u kojem su vanzemaljci izbjeglice pridošle na Zemlju, točnije u Južnu Afriku. Svjetske se sile prepiru što će biti s njima. Napetost između ljudi i vanzemaljaca dosegne kritičnu točku kada MNU (posebna agencija za nadzor vanzemaljaca) počne izbacivati vanzemaljce iz Okruga 9, premještajući ih u novi izbjeglički kamp. Jedan od MNU operativaca, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley), zarazi se vanzemaljskim virusom koji počne mijenjati njegovu DNK, zbog čega postaje najtraženiji čovjek na svijetu. On naime može dati odgovore kako upotrijebiti vanzemaljsku tehnologiju...

Kritičari su bili puni hvale; opravdano jer District 9 nije tipičan SF. Zarada od skoro 40 milijuna dolara na samom otvaranju dovoljno govori o tome koliko je bio interesantan publici.

Originalni naslov:
District 9

Žanr:
ZF, akcija, drama

Zemlja:
SAD

Izdavač/Distributer:
TriStar Pictures (Sony)

Uloge:
Sharlto Copley, David James, Jason Cope, Nathalie Boltt

Režija:
Neill Blomkamp

Scenarij:
Neill Blomkamp, Terri Tatchell

5. TERMINATOR SPASENJE

John Connor je čovjek čija je sudbina da vodi čovječanstvo u borbi protiv Skyneta i njegove vojske Terminatora. No, pojavom Marcusa Wrighta, čije je posljednje sjećanje osuda na smrtnu kaznu, unosi nemir u redove ustanika. Ipak Connor i Marcus ući će u srž Skynetovih operacija u kojoj će otkriti tajnu potencijalnog uništenja ljudi. Još u prethodnim nastavcima davale su se insinuacije na ovaj konačni obračun. Christian Bale je zaredao uspjeh za uspjehom - sjetite se Viteza Tame - a sad se pojavljuje u ulozi legendarnog Johna Connora. Nažalost, glavnog Terminatora ne glumi Arnold Schwarzenegger koji je bio prezauzet Californijom tijekom snimanja. Ta uloga dodijeljena je Rolandu Kickingeru. Tu su još Anton Yelchin, Sam Worthington i Helena Bonham-Carter. Film neki smatraju neuspjehom - osim sjajnih efekata nema ništa nalik prva tri nastavka. Između ostalog nema ikone Schwarzeneggera. Drugima su pak novi likovi dovoljno interesantni za priču da filmu daju solidnu ocjenu. Publika, između ostalog ljubitelji priče o Terminatoru te novi fanovi Balea, nisu ostali razočarani.

Originalni naslov:
Terminator Salvation

Žanr:
akcija, avantura, ZF

Godina izdanja:
2009.

Zemlja:
SAD / Njemačka / Velika Britanija

Izdavač/Distributer:
Columbia Pictures/Blitz

Uloge:
Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin, Moon Bloodgood, Bryce Dallas Howard, Common, Jane Alexander, Helena Bonham Carter

Režija:
McG

Scenarij:
John Brancato, Michael Ferris

Producent/i:
Moritz Borman, Derek Anderson, Victor Kubicek, Jeffrey Silver

6. ČUVARI

Čuvari (Watchmen) priča je smještena u sad već davnu 1985. godinu, svijet je na rubu nuklearnog sukoba, a u tajnosti je razvijena zavjera da se unište svi superjunaci, koji su inače normalan dio svakodnevice. Strip Alana Moorea, iako protiv njegove volje, došao je na filmska platna. Ono koji su čitali strip zasigurno su uživali u filmu, ali upravo je tu i ležao problem - mnogi nikada nisu ni čuli za Čuvare. Ipak, Zack Snyder (radio je na filmu 300) pokazao je sav svoj talent. On je unio seks i nasilje koji inače nisu elementarni dio stripa. Film ima i politički kontekst; naime, priča se odvija u hladnoratovosko vrijeme. Prvih šest dana donijelo je zaradu od 65 miljuna dolara što je sjajan uspjeh no ne dovoljan da bi kritičari ostali oduševljeni. Ipak, vizualno filmu se nema što zamjeriti,a transformacija sa papira na film obavljena je besprijekorno.

Originalni naslov:
Watchmen

Žanr:
akcija, fantastika, ZF

Zemlja:
SAD

Izdavač/Distributer:
Warner Bros. Pictures/Blitz

Uloge:
Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Carla Gugino, Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan, Patrick Wilson

Režija:
Zack Snyder

Scenarij:
David Hayter, Alex Tse

Producent/i:
Lawrence Gordon, Lloyd Levin, Deborah Snyder

7. NEMILOSRDNI GADOVI

Poručnik Aldo Raine (Brad Pitt) organizirao je kupinu židovskih vojnika kako bi ih uključio u osvetnički pohod protiv Nacista. Poznati su samo kao Gadovi i namjera im je likvidirati vodeće ljude Trećeg Reicha. Quentin Tarantino okupio je sjajnu ekipu "nemilosrdnih gadova" - Brad Pitt, Mike Myers, Rod Taylor, Eli Roth, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Til Schweiger, Daniel Brühl, Diane Kruger, Harvey Keitel, Samuel L. Jackson..., i još jednom stvorio film tipičan za njega. Radnja je smještena u alternativnu povijest Drugog svjetskog rata - možemo reći slobodno Tarantinovog rata. Kritika mu uglavnom zamjera pretrpanost raznim filmskim posvetama, no svi su složni u tome da je Christoph Waltz podigao glumačku vrijednost filma na visoku razinu. Film je dug čak 2,5 sata, puno je dijaloga i nadmudrivanja, no Tarantinovi fanovi već su na to navikli. Nažalost, samo okorjeli fanovi i jesu uživali u filmu. Dobre kritike u Cannesu više su došle kao iznenađenje.

Originalni naslov:
Inglourious Basterds

Žanr:
ratni, crna komedija, triler

Zemlja:
SAD, Njemačka, Francuska

Izdavač/Distributer:
The Weinstein Company, A Band Apart

Uloge:
Brad Pitt, Eli Roth, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Til Schweiger, Daniel Brühl, Diane Kruger, Harvey Keitel, Samuel L. Jackson

Režija:
Quentin Tarantino

Scenarij:
Quentin Tarantino

Producent/i:
Lawrence Bender

8. NEBESA 3D

Carl Fredricksen čitav je život potrošio na sanjarenje o istaživanju globusa i doživljavanju neviđenih iskustava. No, u 78. godini čini se da su sve šanse za to izgubljenje. Sve dok se sudbina nije umiješala (kao i 8-godišnjak po imenu Russell) i odvela ga na putovanje života. Nebesa je priča o neobičnom paru koji na svojem putovanju susreće neobičnu prirodu, neočekivane zločince i stvorenja iz džungle. Ekipa iz Pixara opet je nastavila nizati uspjehe - konkurencija se dobro zamislila. Kritičari su jednoglasni - iako priča nije takva da ćete se izgubiti u dubokim razmišljanjima, ona je jednostavna, topla i vrlo podsjeća na stvarnost. Sama činjenica da je ovaj uradak otvorio filmski festival u Cannesu i time postao prvi animirani film u povijesti kojemu je pripala ta čast govori dovoljno za sebe.

IZVORNO IME: Up 3D

REDATELJ: Pete Docter

ŽANR: Animirani

DRŽAVA: SAD

9. BRUNO

Besramni austrijski modni mačak Brüno (Sacha Baron Cohen) želi nadmašiti Hitlera po „popularnosti". On vodi modnu emisiju koja ruši rekorede gledanosti u svim zemljama njemačkog govornog područja, osim nažalost u samoj Njemačkoj. Igrom slučaja dobiva otkaz i putuje u Ameriku s pomoćnikom Lutzom(Gustaf Hammarstein) u nadi  da će pronaći slavu. Na tom putu ga čeka vojna obuka, posredovanje između Židova i Palestinaca, usvajanje Afričkog siročeta... Borat je utro stazu za novi film slične vrste koji je i kod publike i kod kritičara prošao bolje od svih očekivanja. Iako nema radikalnih noviteta, način na koji se Cohen sprda s okolinom prenesena je formula iz Borata. Očito je ta strategija upalila. Smijeh, drskost, Cohen, to je to.

Originalni naslov:
Brüno

Žanr:
komedija

Zemlja:
SAD

Izdavač/Distributer:
Universal Studios / Blitz film&video

Uloge:
Sacha Baron Cohen, Alice Evans, Trishelle Cannatella, Sandra Seeling, Candice Cunningham, Ben Youcef, Todd Christian Hunter

Režija:
Larry Charles

Scenarij:
Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Dan Mazer

Producent/i:
Sacha Baron Cohen, Monica Levinson, Dan Mazer, Jay Roach

10. GANGSTERI

Nitko ne može zaustaviti Johna Dilingera (Johnny Depp). Nikakav zatvor. Sposobnost nezadržljivosti upravo ga je učinila popularnim. No, dok je njegova banda s pothvatima uzbuđivala mase, J.Edgar Hoover (Billy Crudup) sjetio se kako bi mogao iskoristiti tu popularnost radi uzdizanja vlastitog istraživačkog biroa na razinu nacionalne policije koja će postati FBI. Tako je Dillinger posao državni neprijatelj broj jedan a Melvin Puris (Christian Bale) poslan je da ga zgrabi.

Radi se o vrhunskoj rekonstrukciji ere Velike depresije i uzdizanja mafije i organiziranog kriminala te uvođenja represivnih mjera državnih organa reda. Kritičari su zadovoljni jer se radi o filmu koji ima dubinu, poruku, sjajnu priču, odlične glumce i poslužio je kao prava protuteža tipičnim blockbusterima za široke mase.

Originalni naslov:
Public Enemies

Žanr:
biografski, krimi, triler

Zemlja:
SAD

Izdavač/Distributer:
Universal Pictures

Uloge:
Johnny Depp, Marion Cotillard, Christian Bale, Stephen Dorff, Channing Tatum, Branka Katić, Billy Crudup, Giovanni Ribisi, Leelee Sobieski, Channing Tatum, John Ortiz

Režija:
Michael Mann

Scenarij:
Michael Mann, Ronan Bennett, Ann Biderman

Producent/i:
Michael Mann, Kevin Misher

Valja napomenuti da Avatar nije uvršten na popis s obzirom na to da mu je premijera predviđena pred kraj prosinca, ali prema najavama radi se o tehnološkom spektaklu i fantastičnom filmu o kojem će se uvelike pisati nakon što krene prikazivanje (iako je puno toga već rečeno, najbolje je da sačekamo premijeru i uvjerimo se sami).


15.12.2009. 22:01:00
Novi komentar
nužno
nužno