« Život
objavljeno prije 14 godina
VRIJEME JE ZA PANIKU

Pubertet počinje sve ranije, nitko ne zna zašto

Stručnjaci i dalje nisu sasvim sigurni zašto sve mlađa djeca ulaze u pubertet; sigurno je samo da taj životni period počinje sve ranije

tinejdžer pubertet bubuljice
tinejdžer pubertet bubuljice (Shutterstock)
Više o

djeca

,

tinejdžeri

,

pubertet

Dobna granica u kojoj započinje pubertet se snižava iz godine u godinu. U 19. stoljeću dečki su u taj životni period ulazili sa 17 godina, a djevojke s 15. Davne 1960. prosječna starost djevojaka koje su ušle u pubertet bila je12 godina, a dječaka 14. Istraživanje danskih znanstvenika iz 2006., u kojem je sudjelovalo tisuću djevojaka, otkrila je da je prosječna starost pri kojoj se djevojkama počinju razvijati grudi samo 9 godina i 10 mjeseci - jednu godinu manje nego u istraživanju provedenom 1991. Stručnjaci misle da snižavanje dobne granice fenomen valjan za cijelu Europu.  

>> Bube su u glavi, proći će i to...

''Iznenađujuća je činjenica da je samo u 15 godina došlo do tako velikih promjena; to je vrlo zabrinjavajuće", rekao je dr. Anders Juul, iz Sveučilišne bolnice u  Kopenhagenu. ''Djevojke koje sazrijevaju ranije suočavaju se s tinejdžerskim problemima s kojima se još ne znaju nositi; osim toga kasnije su izloženije raznim oboljenjima.." Duža izloženost estrogenu povećava mogućnost dobivanja raka dojke i srčanih oboljenja. 

Uzroci za sada nepoznati

Sve brže odrastanje djevojaka i dječaka je svakako alarmantno pa stoga mnogi znanstvenici pokušavaju razumjeti ovaj fenomen. "Rezultati ovih istraživanja su jasan znak da nešto utječe na našu djecu, zasigurno loša prehrana, kemikalije iz okoliša ili slaba fizička aktivnost", rekao je Juul. Za poteškoće u spolnom razvoju krive su brojne umjetne kemikalije, prije svega bisfenol A koji se nalazi na limenkama i dječjim bočicama.

>> Zašto je moj tinejdžer tako nerazuman

Drugi čimbenik koji bi mogao utjecati na ubrzani razvoj su prehrambene navike. Djeca danas jedu količinski više od prijašnjih generacija, sve više jedu crveno meso. Nedavno istraživanje engleskih znanstvenika sa Sveučilišta Brighton je potvrdilo povezanost mesa s ranim ulaskom u pubertet. Skoro polovica djevojaka koja je na jelovniku imala meso 12 puta tjedno je ušla u pubertet prije 12. godine; među djevojkama koje su meso jele 4 puta tjedno, samo trećina je bila u pubertetu

Veliki problemi malih djevojčica

Dr. Richard Sharpe, voditelj Odjela za reproduktivna istraživanja Sveučilišta Edinburgh, izjavio je da sve više istraživanja potvrđuje snižavanje dobne granice početka puberteta, a taj se trend očituje i kod dječaka. Prema njegovim riječima očito je da sve veći broj dječaka mutira prije 12. i 13. godine. 

Njegovom mišljenu pridružuje se i dr. Richard Stanhope, ekspert na području hormonskih problema kod djece. ''S problemima koje donosi pubertet teško se nose i stariji tinejdžeri, a kamoli djevojčice i dječaci od 12 ili 13 godina" rekao je. ''Ta djeca su u većoj opasnosti jer se ne znaju primjereno ponašati obzirom na svoj fizički izgled i time su laka meta, naročito izopačenih ljudi".

>> Koja je najopasnija dob u životu čovjeka

Djevojke su, kada sazrijevaju, često u školi predmet podsmijeha i spolnog maltretiranja. "Već s devet godina sam morala nositi grudnjak i praviti se da sam bolesna kako bi izbjegla tjelesni", rekla je u istraživanju jedna djevojka, koja je htjela ostati anonimna. "Najčudnije je bilo to što su me neki muškarci promatrali kao odraslu, a zapravo sam imala samo 11 godina" dodala je.

Izvor: Intimatemedicine.com.hr

30.06.2010. 17:02:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    30.06.2010. 18:08
    eh, stručnjaci su plaćeni da šute, a stvar je vrlo jednostavna: riječ je o hormonima rasta u mliječnim proizvodima koji tamo završe zbog umjetnog ubrzavanja rasta goveda (jer inače nije isplativo)... kada tu pridodamo užasne količine kemikalija u stočnoj hrani, nije ni čudo da ljudi počnu mutirati i da stanice tijela divljaju :-P
  2. avatar
    donhuangenaro
    30.06.2010. 18:12
    tome se može pridodati još i na primjer:

    Rocket fuel chemical found in mothers' milk

    A toxic chemical used in rocket fuel was found in virtually every sample taken in a new study of nursing mothers' milk, but researchers said it is too early to know whether the perchlorate levels are dangerous.

    http://www.msnbc.msn.com/id/7025323/

    gotovo sve majke u americi truju svoju nedonoščad...!

    i onda se svi čude da je sve više bolesnih... ja se ne čudim

    :-P
  3. avatar
    dingospo
    01.07.2010. 09:32
    ma sad curicama rastu sise od 10te godine, u moje vrijeme su curama sise rasle tek kad fakultet upišu
  4. avatar
    parki
    01.07.2010. 12:05
    E bas hormoni rasta! To je tocno. Ne treba se cudit, pa u zemljama gdje je tradicijonalna klopa crveno meso svaki dan (Spanjolska, Portugal, Brazil) cure ulaze u pubertet cak do 2 godine ranije nego u ostalim zemljama. Za sve su odgovorni hormoni rasta, koji ostaju u prehrani i utjecu na tjelo.
Novi komentar
nužno
nužno