« Život
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
COOL

Psi prepoznaju raspoloženje po izrazu lica

Psi su sposobni na fotografijama razlikovati sretan izraz lica od ljutitog a to znanstveno otkriće predstavlja prvi dokaz da i životinje, a ne samo ljudi, mogu razlikovati raspoloženja kod drugih vrsta

A mogu i ovo :)
A mogu i ovo :) (Arhiva)
Više o

psi

,

kućni ljubimci

,

raspoloženje

Psi razumiju ljude, čini se čak i bolje nego što mislimo, pokazalo je istraživanje koje je dokazalo da su psi u stanju prema izrazu lica na fotografiji prepoznati raspoloženje osobe.

U okviru istraživanja znanstvenici su prvo naučili pse na fotografije iste osobe koja je imala sretan ili ljutit izraz lica. Nakon toga je njihova sposobnost razlikovanja raspoloženja testirana uz pomoć ekrana osjetljivog na dodir njuške..

Na ekranu su se istodobno pojavljivale dvije fotografije, ali sada potpuno novih osoba, koje su na jednoj bile sretnog a na drugoj ljutitog izraza lica. Automat ispod ekrana izbacivao je poslasticu jedino ako bi pas njuškom dodirnuo sretnu fotografiju.

Pokazalo se da je pas mogao prepoznati dobro raspoloženje na fotografiji i bez obzira na to što je mijenjala mjesto na ekranu pritiskao je puno češće na nju kako bi dobio nagradu nego što bi se to događalo da se radilo o slučajnosti.

Naše istraživanje pokazuje da psi mogu razlikovati ljutit od sretnog izraza lica kod čovjeka, znaju da ta dva izraza imaju različito značenje i to mogu učiniti ne samo za osobe koje dobro poznaju nego i za one koje nikad do tada nisu vidjeli, kaže znanstvenik Ludwig Huber s bečkog veterinarskog fakulteta.

Znanstvenici kažu kako se čini da psi povezuju nasmiješeno lice s pozitivnim značenjem, a ljutito s negativnim značenjem.

16.02.2015. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno