« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
SRAMOTA

Prvoklasna muljaža - stvarne žene nisu dovoljno dobre za H&M

Kupci su shvatili da poznati lanac trgovina odjećom besramno koristi kompjuterski generirane modele da proda odjeću za "stvarne" žene

Fotografija vijesti
Više o

shopping

,

odjeća

,

H&M

,

modeli

,

prijevare

Nakon što su korisnici otkrili kako jedan od najvećih prodavača odjeće na svojim internetskim stranicama koristi fotošopirane fotografije modela na kojima se prikazuje odjeća, iako bi te fotografije trebale predstavljati „stvarne" žene, kakve su uostalom i one koje kupuju njihovu odjeću.

Otkrilo se kako tvrtka koristi kompjuterski model ženskog tijela, na koji su onda „nalijepljene" glave modela, kako bi se stvorio dojam da se radi o različitim žena. Što sami modeli misle o ovakvom načinu iskorištavanja nismo uspjeli saznati, ali su komentari stručnjaka i kupaca na internetu bili gotovo univerzalno negativni.

„Zanimljivo, iako su se tako ružno poigrali sa izgledom i samopouzdanjem svojih kupaca, nisu zaboravili u ime političe korektnosti jednu od četiri žene učiniti crnkinjom. Kad malo bolje promislim, odavno nisam vidio nešto ovako rasističko", rekao je komentator stranice Jazabel.

Sasvim očekivano, odluka je izazvala bijes na različitim društvenim mrežama, a najžešće su se kritike mogle čuti na Twitteru. „Očigledno je kako stvarne žene nisu dovoljno dobre za njih", napisala je tvitterašica @weareequals. „Ako ne mogu proizvesti odjeću koja izgleda dobro na normalnim ženama, uopće se ne bi trebali baviti time", tvrdi @elizadollaly.

Ukoliko se i sami želite uvjeriti u ovaj besramni potez jedne od najvećih tvrtki na svijetu koja se bavi prodajom odjeće, otiđite na njihov sajt i pogledajte kolekciju kupaćih kostima. Otvorite ova četiri linka svakog u svom tabu i pokušajte što je brže moguće listati između njih. Primijetit ćete kako tijelo ostaje isto, a glave i boja kože se mijenjaju.

„Mi ovo radimo samo da što bolje pokažemo našu odjeću", rekao je glasnogovornik tvrtke Hacan Andersson. „Mislimo kako nije bitno što se radi o virtualnom tijelu napravljenom na kompjuteru, budući da smatramo da to ne čini ikakvu razliku", zaključuje.

Uh, odmah nam je lakše kad čujemo ovakvo "razumno" objašnjenje. A vama?

10.12.2011. 17:28:00
Novi komentar
nužno
nužno