« Knjiga
objavljeno prije 2 godine
NAGRADE

Prvo izdanje Nagrade Goncourt u Hrvatskoj

Hrvatska se ove godine priključila međunarodnom izboru francuske književne nagrade Goncourt

Nagrada Goncourt
Nagrada Goncourt (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

nagrada Goncourt

Nagrada Goncourt najstarija je i najprestižnija književna nagrada u Francuskoj i na francuskom govornom području.

Od 1998. zemlje koje to žele također mogu organizirati svoj vlastiti Izbor te nagrade pridruživanjem inicijativi "Međunarodni izbori Goncourt" pod okriljem Akademije Goncourt, a ove se godine i Hrvatska pridružila tom prestižnom krugu.

Prvo izdanje književne Nagrade Goncourt - hrvatski izbor održava se u sklopu obilježavanja Frankofonije 2022. u Hrvatskoj pod zastavom francuskog predsjedanja Europskom unijom, te u organizaciji Francuskog instituta, uz potporu francuskog veleposlanstva i u partnerstvu s Akademijom Goncourt, sveučilištima u Zagrebu i Zadru te s nakladničkom kućom Fraktura.

O Izboru Goncourt svake pojedine zemlje odlučuju studenti francuskog jezika na temelju romana koji su se našli u finalu posljednjeg izdanja Nagrade Goncourt, dok se jedan lokalni partner nakladnik obvezuje objaviti pobjednika na jeziku te zemlje. Trenutačno u inicijativi sudjeluje 29 zemalja.

Tijekom četiri mjeseca trideset studenata francuskog jezika i književnosti na sveučilištima u Zagrebu i Zadru čitalo je i sa svojim nastavnicima radilo na četiri romana iz užeg izbora za nagradu: "Le Voyage dans l'Est" Christine Angot, "Enfant de Salaud" Sorja Chalandona, "Milwaukee Blues" Louisa-Philippea Dalemberta  i "La plus secrète mémoire des hommes" Mohameda Mbougara Sarra.

U četvrtak, 21. travnja studenti će se kao ocjenjivački sud sastati na Sveučilištu u Zagrebu kako bi glasovanjem odlučili o hrvatskom izboru nagrade Goncourt. Javno proglašenje održat će se isto poslijepodne u Knjižari Frakturi u nazočnosti francuskog književnika Philippea Claudela, člana Akademije Goncourt i predsjednika ocjenjivačkog suda hrvatskog izbora, te Gaëla Veyssièrea, francuskog veleposlanika u Hrvatskoj. 

15.04.2022. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno