« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ZRAKA BOLI

Prvo efikasno oružje koje ne ubija?

Američka vojska tvrdi kako njihovo novo oružje nanosi štetu ali ne ubija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Telegraph)
Više o

SAD

,

E.Coli

,

Ilse Aigner

,

živjeti zauvijek

,

besplatno zdravstveno osiguranje

Toplinska zraka do sada je bila samo dio romana znanstvene fantastike, ali više nije fikcija. Prošli je mjesec poručnik John Dorrian priznao kako je američka vojska u Afganistan dopremila novo oružje pod imenom ADS (Active Denial System). Kako navode vojni krugovi, radi se o oružju koje nije smrtonosno, a funkcionira po principu usmjerene energije. Među vojnicima popularan je kraći naziv "zraka boli".

U usporedbi s ostalom vojnom opremom, oružje izgleda relativno miroljubivo - transportni džip koji na sebi nosi nešto poput satelita. No, to nešto je fascinantno novo oružje, koje je sposobno izazvati bol s udaljenosti od 800 metara, bez da nanese neku trajniju štetu ili usmrti osobu.

>> Zvučni valovi postaju novo high-tech oružje vojske i medicine

ADS radi po principu projiciranja fokusirane zrake od 3,2 mm elektromagnetske radijacije prema ljudskoj meti. Ona pak grije molekule vode i masti na koži, uzrokujući porast tjelesne temperature do 50 stupnjeva Celzijusa. U nekim vojnim krugovima, ADS se smatra oružjem budućnosti, kojim će se moći kontrolirati velike grupe ljudi.

Iz Pentagona tvrde kako oružje ima dosad najveći domet od svi ne-smrtonosnih oružja. Tehnologija se razvijala 20 godina, a koštala je 60 milijuna dolara. Svaki dio košta 5 milijuna dolara, a testovi sigurnosti provode se već 12 godina. "Do sada je bilo više od 11,000 izlaganja, na preko 700 dobrovoljaca. Imali smo 6 nezavisnih stručnih studija, a  zadovoljilo je i sve legalne zakone sigurnosti. Potrebno je 80 sati treninga kako bi se moglo koristiti. Imam potpuno povjerenje u ovu tehnologiju", objašnjava Kelley Hughes iz Pentagona.

No dr. Jürgen Altmann, stručnjak za ne-smrtonosna oružja sa Sveučilišta Dortmund daje drugačije mišljenje. Navodi da, iako su vojni testovi dopustili intervale od 15 sekundi između izlaganja zrakama, to vjerojatno neće biti slučaj u stvarnom životu. "ADS pruža tehničku mogućnost stvaranja opeklina drugog i trećeg stupnja. Ako se takve opekline dogode na više od 20 posto tijela, mogu potencijalno ugroziti život, te zahtjevaju intenzivnu njegu u bolnici. U slučaju da se dva puta usmjeri na isti subjekt, ADS ima mogućnost da izazove trajne ozljede ili smrt."

21.07.2010. 10:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    21.07.2010. 10:17
    to su rekli i za tazere, pa ljudi redovno pogibaju :-P
Novi komentar
nužno
nužno