objavljeno 21.07.2010. 10:00:00
ZRAKA BOLI

Prvo efikasno oružje koje ne ubija?

Američka vojska tvrdi kako njihovo novo oružje nanosi štetu ali ne ubija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Telegraph)

Toplinska zraka do sada je bila samo dio romana znanstvene fantastike, ali više nije fikcija. Prošli je mjesec poručnik John Dorrian priznao kako je američka vojska u Afganistan dopremila novo oružje pod imenom ADS (Active Denial System). Kako navode vojni krugovi, radi se o oružju koje nije smrtonosno, a funkcionira po principu usmjerene energije. Među vojnicima popularan je kraći naziv "zraka boli".

U usporedbi s ostalom vojnom opremom, oružje izgleda relativno miroljubivo - transportni džip koji na sebi nosi nešto poput satelita. No, to nešto je fascinantno novo oružje, koje je sposobno izazvati bol s udaljenosti od 800 metara, bez da nanese neku trajniju štetu ili usmrti osobu.

>> Zvučni valovi postaju novo high-tech oružje vojske i medicine

ADS radi po principu projiciranja fokusirane zrake od 3,2 mm elektromagnetske radijacije prema ljudskoj meti. Ona pak grije molekule vode i masti na koži, uzrokujući porast tjelesne temperature do 50 stupnjeva Celzijusa. U nekim vojnim krugovima, ADS se smatra oružjem budućnosti, kojim će se moći kontrolirati velike grupe ljudi.

Iz Pentagona tvrde kako oružje ima dosad najveći domet od svi ne-smrtonosnih oružja. Tehnologija se razvijala 20 godina, a koštala je 60 milijuna dolara. Svaki dio košta 5 milijuna dolara, a testovi sigurnosti provode se već 12 godina. "Do sada je bilo više od 11,000 izlaganja, na preko 700 dobrovoljaca. Imali smo 6 nezavisnih stručnih studija, a  zadovoljilo je i sve legalne zakone sigurnosti. Potrebno je 80 sati treninga kako bi se moglo koristiti. Imam potpuno povjerenje u ovu tehnologiju", objašnjava Kelley Hughes iz Pentagona.

No dr. Jürgen Altmann, stručnjak za ne-smrtonosna oružja sa Sveučilišta Dortmund daje drugačije mišljenje. Navodi da, iako su vojni testovi dopustili intervale od 15 sekundi između izlaganja zrakama, to vjerojatno neće biti slučaj u stvarnom životu. "ADS pruža tehničku mogućnost stvaranja opeklina drugog i trećeg stupnja. Ako se takve opekline dogode na više od 20 posto tijela, mogu potencijalno ugroziti život, te zahtjevaju intenzivnu njegu u bolnici. U slučaju da se dva puta usmjeri na isti subjekt, ADS ima mogućnost da izazove trajne ozljede ili smrt."

21.07.2010. 10:00:00
http://m.metro-portal.hr/prvo-efikasno-oruzje-koje-ne-ubija/44864/