« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
EKOLOGIJA

Prosvjed Zelene akcije protiv produljenja rada NE Krško

Apsolutno nam je neprihvatljivo takvo produženje rada nuklearne elektrane za čak 20 godina kojim se višestruko povećava rizik od nuklearne havarije, poručili su iz Zelene akcije

Fotografija vijesti
Više o

Zelena akcija

,

NE Krško

,

nuklearne elektrane

,

nuklearna elektrana krško

Zbog najava slovenske Vlade o namjeri produžetka rada NE Krško do 2043. godine aktivisti Zelene akcije danas su ispred slovenskog veleposlanstva u Zagrebu održali prosvjed, javlja Hina.

"Nacionalni energetski program Republike Slovenije, koji je trenutno na javnoj raspravi i u Hrvatskoj, ima 5 scenarija od kojih svi predviđaju produženje rada nuklearne elektrane Krško do 2043. godine, iako bi je prema projektu trebalo zatvoriti 20 godina ranije tj. 2023. godine. Apsolutno nam je neprihvatljivo takvo produženje rada nuklearne elektrane za čak 20 godina kojim se višestruko povećava rizik od nuklearne havarije", izjavio je potpredsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

Pojasnio je kako starenjem postrojenja, količine ispuštenih radioaktivnih tvari u okoliš tijekom rada nuklearke mogu dodatno rasti, a znatno se povećavaju i rizici od nepredviđenih kvarova koji mogu rezultirati katastrofalnim i dugoročnim štetama za zdravlje ljudi, okoliš i gospodarstvo.

Sve ubrzanije klimatske promjene, koje su ove godine u Hrvatskoj svima lako uočljive u formi dugog sušnog razdoblja i vrlo niskog vodostaja Save, također predstavljaju dodatni čimbenik rizika za budući rad već ostarjele NE Krško. Blizina velikog grada poput Zagreba takve rizike čini pojačano neprihvatljivim. U Zelenoj akciji podsjećaju kako je NE Krško tehnološki starija i od one u Fukushimi te smatraju da nema nikakvog opravdanja za preuzimanje dugoročno tako velikog rizika kada se zna da obnovljivi izvori energije svake godine postaju sve efikasniji i sve jeftiniji.

Također, dodaju kako je zabrinjavajuće da dva scenarija ovog plana predviđaju gradnju novog bloka NE Krško. Navode kako su slovenski planovi za gradnju novog nuklearnog reaktora počeli još 2009. tj. prije havarije u Japanu, prije referenduma u Italiji i prije odluka Njemačke i Švicarske o napuštanju nuklearne energije.

Stoga smatraju kako je opravdano pretpostaviti kako je planirana gradnja novog nuklearnog reaktora vrlo upitna i služi dijelom kao "balon" kojim se želi umanjiti otpor slovenske i hrvatske javnosti neprihvatljivom produljenju radnog vijeka postojećeg reaktora NE Krško za čak 20 godina.

Zelena akcija od Vlade Republike Slovenije zahtijeva odustajanje od najavljenog produženja planiranog radnog vijeka NE Krško sa 40 na čak 60 godina, odustajanje od gradnje novog bloka NE Krško te temeljito preispitivanje sigurnosti rada NE Krško i uspostavu trajnih mehanizama nadzora uz sudjelovanje predstavnika dijela struke i javnosti kritične prema korištenju nuklearne energije.

S obzirom da je Republika Hrvatska suvlasnik NE Krško, Zelena akcija i Zeleni Forum zahtijevaju od Vlade RH i Hrvatskog sabora aktivno zalaganje protiv gradnje novog bloka NE Krško, kao i protivljenje najavljenom produženju planiranog radnog vijeka NE Krško.

21.12.2011. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Yura
    21.12.2011. 21:28
    Ne znam da li je tko upoznat sa nedavno objavljenim rezultatima, mislim da američke studije koja pokazuje da je obolijevanje od karcinoma uvelike povećano u krugu od 50 km od nuklearne elektrane a izmjerio sam na Google Earth zračne linije od reaktora (koji se lijepo vidi) pa do Jaruna ima 37 km!!!
    Da li se je itko zapitao što bi bilo sa Zagrebom da se desi havarija u Krškom!!!?
    Političari - koji su inače vrslo stručni za davanje bilo kakvih ocjena, procjena i mišljenja - će naravno reći kako tu nema nikakve opasnosti a vi im vjerujte.
  2. avatar
    Janko
    22.12.2011. 10:10
    Yura, svašta možeš pročitati, to ne znači da je istina. Što se opasnosti i karcinoma tiče, radije se zapitaj da li su ti veće šanse da oboliš od raka od ispušnih plinova automobila koji bauljaju Jarunom ili od Krškog?
Novi komentar
nužno
nužno