« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Prosvjed protiv Tvornice kamene vune

Traži se zatvaranje Rockwoola, bez kompromisa

Prosvjednici s nadahnutim natpisima
Prosvjednici s nadahnutim natpisima (Srećko Niketić/CROPIX)
Više o

prosvjed

,

Rockwool

,

ekoudruge

,

Naša zemlja

,

Ekop Istra

Oko tisuću prosvjednika okupilo se danas točno pet minuta do podneva ispred Tvornice kamene vune "Rockwool" kako bi izrazili nezadovoljstvo njezinim radom te zahtijevali njezino zatvaranje zbog ugrožavanja ljudskog zdravlja i onečišćenja prirode.

Prosvjed su organizirale mnogobrojne ekološke udruge Istarske i Primorsko-goranske županije , uz potporu ekoloških udruga iz svih krajeva Hrvatske. Oko tisuću prosvjednika sat prije okupilo se na trgu u Potpićnu te su u koloni pješice stigli do Tvornice, a u rukama su im bili natpisi. Većina govornika poručila je da ne odustaju od temeljenog zahtjeva za zatvaranjem tvornice, njezinom demontažom i vraćanjem okoliša u prvotno stanje.

"Ne zaustavi li se i ukloni ekološka bomba iz našeg dvorišta, blokirat ćemo ceste Rijeka-Pula kod Vozilića, te na tunelu Učka, zatim dionice Rijeka-Buzet preko Ćićarije s tri strane. Prvo simbolično na pet minuta, a ako se ni tada ne udovolji našem zahtjevu, trajno ćemo blokirati istarske prometnice do konačnog zatvaranja Tvornice", poručila je predsjednica pićanskog ogranka "Ekop Istre" Kristina Đurović čitajući pismo stanovništva okolnih općina.

Predsjednica udruge "Naša zemlja" Matilda Ilić kazala je da je njihova pogreška što su vjerovali Istarskoj županiji i hrvatskoj državi, no dim, buka i zagađenje okoliša pobudilo je u njima nagon za opstankom. Opovrgnula je tvrdnje "Rockwoolove" uprave kako je Tvornica spasitelj pićanske zabiti, poručivši joj da su oni i bez te tvornice bili bogati jer su ih krvavi težački žuljevi prehranili.

Predsjednik Odbora za referendum Bruno Poropat pozvao je odmah na zatvaranje te tvornice riječima: "Hitite ključ u more kako se ne bi više eksperimentiralo s našim zdravljem!"

Predsjednik "Ekop Istre" Antun Rupnik rekao je da je prosvjed posljednji prije sudske tužbe protiv "Rockwoola" zbog zagađenja okoliša, ugrožavanja ljudskog zdravlja, materijalne štete i izgubljene dobiti. Tužbom će zahtijevati hitno zatvaranje Tvornice zbog ,kako tvrde, prekoračenja dopuštene emisije plinova koji izlaze iz tvorničkog dimnjaka.

Među natpisima isticao se "Smrtonosni jelovnik za istočnu Istru. Zajutrak vapnara Raša, doručak Holcim Koromačno, ručak TE Plomin, posljednja večera Rockwool u Potpićnu. Restoran kod Jakovčića. Meni odabrala Vlada RH" te "Političari=profiteri", "Znate li da svaki 4. stanovnik Istre umire od karcinoma, a svaki drugi s Labinšćine?!", "Uz kamenu vunu, životi nam trunu!" i dr. Nakon prosvjeda svi su natpisi položeni na ulazu u Tvornicu.

Inače, inspekcijskim nadzorom Ministarstva zaštite okoliša i sanitarnim nadzorom Ministarstva zdravstva jučer je, nakon provedenih mjerenja, utvrđeno da u Tvornici "Rockwool" nema zračenja.

"Taj nalaz inspekcije je najbolji demantij nekompetentnih osoba koje svojim neutemeljenim izjavama nepotrebno uznemiruju hrvatsku javnost. Također je i potvrda da 'Rockwool' radi u skladu s visokim ekološkim standardima zaštite ljudskog zdravlja", ustvrdila je za medije voditeljica odnosa s javnošću te tvornice Anđelka Toto-Ormuž. (HINA)

31.08.2008. 19:36:33
Novi komentar
nužno
nužno