« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 26 dana
ZDRAVO

Proso je stvarno superhrana

Proso smanjuje razinu šećera u krvi i kolesterola i uravnotežava probavu, što sve posljedično vodi bržem metabolizmu

Treba ga jesti
Treba ga jesti (Arhiva)
Više o

proso

,

superhrana

Stalno se priča o čudesnim, supernamirnicama koje bi trebali jesti, a većina od njih ima imena koja je teško i zapamtiti, nekmoli otkud su došle. 

A zapravo, domaće jednostavno proso je zdrava žitarica koja se, zahvaljujući brojnim benefitima, naziva superhranom. Dijetetičari nas zato uvjeravaju da bismo ovu namirnicu morali konzumirati što je više moguće. Kako donosi Healthline, proso je prepun proteina, antioksidansa i hranjivih tvari.

Može imati brojne zdravstvene prednosti, poput pomoći u snižavanju razine šećera i kolesterola u krvi. Osim toga, proso je namirnica koja ne sadrži gluten, što ga čini izvrsnim izborom za osobe koje imaju celijakiju ili su na bezglutenskoj dijeti.

Istraživanja su pokazala kako redovita konzumacija prosa dovodi do pozitivnih posljedica za naše zdravlje kao što su detoksikacija organizma i smanjenje rizika od bolesti srca i krvnih žila, za početak.

Uz to, proso smanjuje razinu šećera u krvi i kolesterola i uravnotežava probavu, što sve posljedično vodi bržem metabolizmu. 

Osim toga, proso je odličan izbor namirnice za sve one koji imaju problema s niskom razinom željeza u krvi, odnosno anemijom. Razlog je taj što sadrži zavidne količine željeza pa dijetetičari savjetuju da ga konzumiramo što češće.

Dakle, dođete na plac, kupite si proso i napravite ga na neki fin i ukusan način.

04.09.2023. 11:00:00
Novi komentar
nužno
nužno